DOLAR 34,3122 0.21%
EURO 37,2200 -0.48%
ALTIN 3.017,79-0,07
BITCOIN 23859430.46065%
Bolu

HAFİF YAĞMUR

06:03

SABAHA KALAN SÜRE

Yeşil Enerji Dönüşümü İçin Zonguldak Toplantısı

Yeşil Enerji Dönüşümü İçin Zonguldak Toplantısı

ABONE OL
Ekim 14, 2024 19:25
Yeşil Enerji Dönüşümü İçin Zonguldak Toplantısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zonguldak’ta Adil Geçiş Stratejileri Toplantısı Düzenlendi

ZONGULDAK-BHA

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Ankara’da düzenlenen “Türkiye’de Adil Geçiş Stratejileri: Zonguldak Örneği” toplantısına katıldı.

Toplantı, Eylül 2023’te TEPAV ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen “Adil Dönüşüm Paydaş Toplantısı”nın ardından yapıldı. 14 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen bu toplantıda, Zonguldak ve bölgesinin yeşil enerji dönüşümü konuları ele alındı.

Etkinliğe Türk-Alman Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, TEPAV Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Almanya Ruhr Üniversitesi Kaynak Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Andreas Loeschel, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Daire Başkanı Ayşin Turpancı, TEPAV Sürdürülebilirlik Programı Direktörü Dr. Sibel Güven ve GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının sonunda Yener Arslanbuğa, Türkiye’nin her yıl yaklaşık 38 milyon ton taşkömürü ithal ettiğine dikkat çekerek, bu açığın kapatılabilmesi için yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Taşkömürünün ülke ekonomisindeki önemine vurgu yapan Arslanbuğa, “Öncelikle, toplantının hayırlı olmasını diliyor, bu etkinliği düzenleyenlere, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmasında, 14 Ekim 2022 tarihinde Amasra’da meydana gelen grizu faciasının yıldönümüne de atıfta bulundu. Arslanbuğa, “Amasra’da kaybettiğimiz 43 maden şehidimizi ve tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.” ifadelerini kullandı. GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in bu acı gün nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, katılımcılara saygı ve selamlarını iletti.

Toplantı sırasında, Zonguldak Kömür Havzası özelinde yeşil dönüşüme yönelik eylem planları, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve çevre dostu teknolojilere yapılan yatırımlar konusu tartışıldı.

Zonguldak’ın Taşkömürü Üretimindeki Rolü

Zonguldak, taşkömürü ile tanınan ve bu özelliği ile Türkiye’nin ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir il. Koklaşabilir özellikleriyle demir-çelik sanayisinin, yüksek kalorisiyle diğer sanayilerin, düşük kalorili bölümüyle de elektrik enerjisi üretiminin ana girdisi olan taşkömürü, hem Zonguldak açısından hem de Türkiye’nin sanayileşmesi için stratejik bir öneme sahiptir.

Arslanbuğa, “Özellikle demir-çelik üretiminde taşkömürünün yerine kullanılabilecek başka bir kaynak bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu. Ancak Zonguldak ve bölgesinin farklı ekonomik alanlarda kalkınma sürecini çeşitlendirmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Gelişmenin ve kalkınmanın ana sektörleri olan demir-çelik sanayisi ve diğer sanayiyi besleyen taşkömüründen Türkiye’nin vazgeçmesi daha uzun yıllar mümkün görünmemektedir.” dedi.

Taşkömürü İthalatında Dışa Bağımlılık Sorunu

Arslanbuğa, 2023 yılında Türkiye’nin yaklaşık 38 milyon ton taşkömürü ithalatı gerçekleştirdiğini, bunun 4,5-5 milyon tonunun koklaşabilir taşkömürü olduğunu belirtti. Türkiye’nin, taşkömürü üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye’nin ekonomik gerçekliği budur. Karbon salınımını minimuma indirecek çevre dostu teknolojileri geliştirmeye odaklanmak doğru bir yaklaşım olacaktır.” diyen Arslanbuğa, bu alanda yatırımlar yapılmasının önemine değindi.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.