DOLAR 34,2691 0.07%
EURO 37,6952 0.24%
ALTIN 2.920,870,40
BITCOIN 2145841-0.80795%
Bolu
23°

AÇIK

16:07

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yeni İthalat Düzenlemesi Çinli Markaları Zorluyor

Yeni İthalat Düzenlemesi Çinli Markaları Zorluyor

ABONE OL
Eylül 20, 2024 09:26
Yeni İthalat Düzenlemesi Çinli Markaları Zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA – BHA

Yeni düzenlemeler, özellikle Çinli otomobil markaları için önemli bir engel teşkil etmeye başladı. MG gibi distribütörler, bu yeni kurallara uyum sağlama çalışmalarına süratle başladı.

Geçtiğimiz yıl elektrikli araç ithalatını sıkılaştıran düzenlemelerin kapsamı genişletildi. 20 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğe göre, sadece elektrikli araçların değil, aynı zamanda prizli hibrit ve şarj edilebilen hibrit araçların ithalatına da ciddi sınırlamalar getirildi. Artık bu araçları ithal etmek isteyen distribütörlerin, Türkiye’nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis kurması ve bu servislerin personeliyle birlikte Türk Standartları Enstitüsü (TSE) sertifikasyonunu tamamlaması zorunlu hale geldi.

Bu yeni düzenleme, Çin menşeli otomobil markalarını doğrudan etkiliyor. Geçen yıl Avrupa dışında üretilen elektrikli araçların ithalatını büyük ölçüde engelleyen düzenlemenin ardından, bu yıl prizli hibrit araçların ithalatında da kısıtlamalar getirildi. MG, SWM, Chery ve DFSK gibi Çin merkezli markalar için Türkiye pazarına giriş şartları daha zorlu bir hale gelirken, şu ana kadar bu koşulları yerine getiren tek distribütörün Doğan Trend Otomotiv olduğu düşünülmektedir. MG, Türkiye’de elektrikli araç ithalatına uygun altyapıya sahip ilk marka olma yolunda ilerlemektedir.

Ayrıca, bu düzenleme Türkiye’de yatırımlarını artırmayı hedefleyen Çinli elektrikli araç üreticisi BYD için de büyük bir engel oluşturabilir. BYD’nin Türkiye pazarına girebilmesi için ya 20 yetkili servis şartını yerine getirmesi ya da düzenlemeden muaf tutulması gerekiyor. Aksi halde, BYD’nin Türkiye’de satış yapması mümkün olmayacak.

Otomotiv sektörünü önemli ölçüde etkileyecek olan bu yeni düzenleme, Avrupa merkezli üreticilere avantaj sağlarken, Çinli markalar için Türkiye pazarını büyük ölçüde zorlaştırıyor. Özellikle yetkili servis ve TSE sertifikasyon zorunluluğu, ithalatçı firmaların ciddi yatırımlar yapmasını gerektirecek.

Resmi Gazete’de yer alan tebliğe göre, bu düzenlemeler Türkiye’de ithal edilen tüm şarj edilebilir araçlar için geçerli olacak. Bu gelişme, elektrikli ve hibrit araçların Türkiye pazarındaki dağıtımını büyük ölçüde şekillendirebilir.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.