Sulak bölgeler arasında yer alan turbalık alanlar, dünyada en fazla organik karbon tutan ekosistemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Turbalık alanlar, dünya genelinde toplam organik karbonun yüzde 30’unu barındırabilir. Bu alanlar, karbon depolayarak atmosfere salmadan uzun yıllar boyunca saklayabilirler.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) tarafından korunan turbalık alanlar, hayati öneme sahip ekosistemlerdir. Bu alanlardan biri olan Yeniçağa Gölü, Işıklı-Gökgöl, Karakuyu Sazlıkları, Gölhisar Gölü ve İron Sazlıkları “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak belirlenmiştir. Gölbaşı Gölleri “Tabiat Parkı” statüsünde korunurken Yayla Gölü doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2008 ile 2020 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda canlı turba alanları 3 bin hektar olarak hesaplanmıştır. Turbalık alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için 2023 yılından itibaren ek önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu kapsamda Yeniçağa Gölü’nde “Sulak Alan Yönetim Planı” revize edilmiş ve turba çıkarımı yasaklanmıştır.
Yeniçağa Gölü’nde turba çıkarımının durdurulmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı, “Turba Çıkarımı Planı” olmadan turba çıkarımına izin verilmemesi için çalışmalara başlamıştır. Bu planlar çerçevesinde turba çıkarımı faaliyetleri gerçekleştirilecek ve alanın çıkarım sonrası rehabilitasyonu için gerekli adımlar atılacaktır. 2024 yılında mevzuat değişikliği neticesinde “Turba Çıkarımı Planı” olmadan turba çıkarımına izin verilmeyecektir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.