DOLAR 40,2617 0.13%
EURO 46,8147 0.21%
ALTIN 4.312,410,37
BITCOIN 4730674-0.73139%
Bolu
27°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Öğrencilere Kara Para Uyarısı: Hesaplarınızı Koruyun

Öğrencilere Kara Para Uyarısı: Hesaplarınızı Koruyun

ABONE OL
Ekim 11, 2024 13:43
Öğrencilere Kara Para Uyarısı: Hesaplarınızı Koruyun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Üniversitesi Öğrencilerine Siber Güvenlik Uyarısı

MAK tarafından hazırlanan afişler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla Düzce Üniversitesi’ne ulaştırıldı. Afişlerde yer alan ifadelerle öğrencilere önemli bir uyarı yapılıyor: "Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın."

YÖK, Düzce Üniversitesi öğrencilerinin banka hesaplarını başkalarına kullandırarak gelir elde ettiği ve bu hesapların suç gelirlerinin aklanmasına, terörizmin finansmanına ve dolandırıcılık gibi suçlara sebebiyet verebileceği yönünde gelen ihbarlar üzerine, öğrencileri bu tür durumlar hakkında bilgilendirme yapma gereği duydu.

Siber Suçlara Karşı Bilgilendirme

YÖK ayrıca üniversite öğrencilerinin maruz kalabileceği siber suçlar konusunda da bir bilgilendirme videosu yayımladı. Bu video Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda hazırlandı. Uzmanlar, özellikle "oltalama (phishing) saldırıları" konusunda farkındalık yaratılmasını ve öğrencilerin banka hesaplarının kötü niyetli kişilere kullandırılmaması gerektiği konularına dikkat çekti.

Düzce Üniversitesi öğrencilerine yönelik yapılan uyarılarda, tanımadıkları ya da tanıdıkları kişilerden gelen SMS veya e-postalardaki linklere tıklamaları önerilmedi. Uzmanlar, gelen içeriklerin kaynağının mutlaka doğrulanması gerektiğini belirtti.

Güvenli Şifre Kullanımının Önemi

YÖK’ün sosyal medya hesapları üzerinden de paylaşılan bir videoda, Doç. Dr. Murat Aydos, online bankacılık ve alışveriş uygulamaları gibi platformlarda en az iki aşamalı güvenlik önlemi alınmasının önemini vurguladı. Aydos, "Kişisel bilgilerimizi asla üçüncü kişilerle paylaşmamamız gerekiyor. T.C. kimlik numaramız gibi bilgileri asla vermemeliyiz." dedi.

Aydos ayrıca, bazı üniversite öğrencilerinin bilgisayarlarını alarak kafe gibi halka açık yerlerde çalışma alışkanlıklarına dikkat çekerek, hassas işlemlerin bu tür ortamlarda yapılmaması gerektiğini belirtti.

Oltalama Saldırılarına Dikkat!

Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Selman Bozkır, öğrencilerin siber suçlar arasında en çok "oltalama" saldırılarına maruz kaldığını ifade etti. Bu yöntemle kötü niyetli kişilerin yurt dışından mail yoluyla zararlı linkler göndererek mağdurların şifrelerini ve kişisel verilerini ele geçirmeye çalıştığını belirtti.

Bozkır, yabancı kişi ve kuruluşların yanı sıra tanıdık hesapların dahi taklit edilebileceğine dikkat çekerek, "Tanıdığınız ya da tanımadığınız bir firmadan ya da kurumdan gelen linke doğrudan tıklamamak gerekiyor. Linki sağ tuşla tıklayarak tarayıcı üzerinden gittiği yeri incelemelisiniz; burası gerçekten sizin ilgilendiğiniz kurumun meşru sayfası mı?" ifadelerini kullandı.

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.