Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29), 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın anahtar unsurlarından biri olarak nükleer enerjinin önemi yeniden vurgulandı.
Geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28 toplantısında ABD tarafından başlatılan ve nükleer enerjide öne çıkan ülkelerden Fransa, Japonya ve Güney Kore’nin de imza attığı “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”na, bu yıl 6 yeni ülke daha katıldı. Türkiye, bu imzalayan ülkeler arasında yer aldı.
BHA-HABERMERKEZİ
Deklarasyon, nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payının artırılması amacıyla küresel ölçekte önemli bir mesaj taşıyor. Türkiye, imza attığı bu bildirge ile diğer ülkelerle birlikte 2020 yılına kıyasla 2050 yılında nükleer enerji kurulu gücünü 3 katına çıkarma hedefinde ortak bir çaba gösterme taahhüdünde bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için kritik bir rol oynadığını ifade etti. Bakan Bayraktar, “Geçtiğimiz yıl düzenlenen COP28’de ABD’nin öncülük ettiği 25 ülke tarafından imzalanan ‘Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu’na Türkiye olarak biz de katıldık. Şu an toplamda imzacı ülke sayısı 31’e ulaştı. Bu deklarasyon, teknoloji gelişimi, insan kapasitesinin artırılması ve finansman olanaklarının genişletilmesi yönünde önemli katkılar sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki iddialı projelerine de vurgu yapan Bakan Bayraktar, “Akkuyu Nükleer Santrali’nin şu an inşaat halinde olduğunu ve toplam kapasitesinin 4,8 GW olacağını belirtti. Dört ünitenin 2028 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesini planlıyoruz. İşletmeye alındığında, ülkemizin elektrik ihtiyacının %10’unu tek başına karşılayabilecek.” dedi.
Ek olarak, Bakan Bayraktar, Sinop ve Trakya bölgelerine de iki yeni nükleer santral inşa etme ve mevcut büyük nükleer santrallerin yanında yeni nesil küçük modüler reaktörlerin yer almasını hedeflediklerini belirtti. “2050 yılına kadar toplam 20 GW nükleer kurulu gücü devreye alarak net sıfır emisyon hedefine katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dünya genelinde 31 farklı ülkede toplam 415 nükleer santral işletilmekte olup, mevcut nükleer enerji kurulu gücü yaklaşık 400 GW seviyesindedir. Nihai hedef ise 2050 yılına kadar bu kapasitenin 1.200 GW’a çıkarılmasıdır. Deklarasyona taraf ülkeler, hedeflerini açıklamaya başladı. Özellikle ABD, COP29 sırasında nükleer enerji yol haritasını duyurarak toplamda 200 GW’lık ek bütçe taahhüt etti.
Küçük modüler reaktörlerin, bu süreçte önemli bir rol üstleneceği belirtilirken, birçok küresel şirket de elektrik ihtiyacının karbonsuzlaşmasına yönelik nükleer enerji projelerini dünya gündemine taşıdı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.