DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
BITCOIN 30918030.21587%
Bolu
22°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Nadir gezegen hizalanması 28 Şubat’ta gerçekleşecek!

Nadir gezegen hizalanması 28 Şubat’ta gerçekleşecek!

ABONE OL
Şubat 28, 2025 09:05
Nadir gezegen hizalanması 28 Şubat’ta gerçekleşecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

28 Şubat tarihinde, gökyüzü 40 yılda bir gerçekleşen tarihi bir gezegen hizalanmasına tanıklık edecek. Yedi gezegenin aynı anda dizileceği bu nadir astronomik olay, gökbilimciler arasında büyük bir heyecan yaratıyor. Söz konusu hizalanmaların oldukça seyrek meydana geldiği ve bir sonraki benzer olayın 2040 yılında gözlemlenebileceği bildiriliyor.

Greenwich Gözlemevi’nde görevli gökbilimci Dr. Greg Brown, gezegen hizalanmalarının nadir görülen bir olay olduğunu belirtirken, “Gezegen geçidi, birden fazla gezegenin aynı anda gökyüzünde görünmesini ifade eder. Ancak bu görüntünün etkileyiciliği, hizaya giren gezegenlerin sayısına ve gözlemlenmesinin ne kadar kolay olduğuna bağlıdır” dedi.

Bu hafta gökyüzünde teorik olarak yedi gezegenin de yer alması bekleniyor. Ancak Dr. Brown’a göre, bazı gezegenler çıplak gözle kolayca ayırt edilemeyecek. Özellikle Merkür, Neptün ve Satürn, akşam saatlerinde ufka oldukça yakın konumlanacak. Neptün ve Satürn, alacakaranlıkta gözlemlenmesi zor olan gezegenler arasında yer alırken, Uranüs de soluk görünümü nedeniyle dürbün veya teleskop olmadan tespit edilmesi neredeyse imkânsız.

Buna karşın Venüs, Jüpiter ve Mars, çıplak gözle rahatça gözlemlenebilecek gezegenler arasında bulunuyor.

King’s College London’dan astropartikül fiziği ve kozmoloji araştırmacısı Dr. Shyam Balaji, gezegen hizalanmalarının neden oluştuğunu şu şekilde açıklıyor: “Bu olaylar, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin büyük ölçüde aynı düzlemde, yani ekliptik düzlemde dönmelerinden kaynaklanıyor. Gezegenlerin farklı hızlarda ve mesafelerde hareket etmesi, Dünya’dan bakıldığında bazen hizalandıkları izlenimini yaratıyor.”

Bu nadir gök olayını en iyi şekilde gözlemlemek için açık bir gökyüzüne sahip bir bölgenin tercih edilmesi öneriliyor. Ayrıca teleskoplar ile Jüpiter’in uydularını veya Venüs’ün hilal şeklindeki aydınlık yüzeyini gözlemlemek mümkün olacak. Gezegenlerin, bahar aylarına kadar yavaşça gökyüzünden kaybolacağı ifade ediliyor.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.