DOLAR 40,2165 0.1%
EURO 47,0148 0.32%
ALTIN 4.336,710,42
BITCOIN 4702888-3.99126%
Bolu
28°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Kurak Yılda Bereket: Konuralp Pirinci Hasadı Başladı

Kurak Yılda Bereket: Konuralp Pirinci Hasadı Başladı

ABONE OL
Eylül 20, 2024 12:56
Kurak Yılda Bereket: Konuralp Pirinci Hasadı Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’de Konuralp Pirinci Hasadı Başladı

Düzce’de 2 bin 100 dönüm alanda ata tohumu ile yetiştirilen coğrafi işaretli Konuralp pirincinin hasadına başlandı. Tarihi 1800’lü yıllara dayanan bu özel pirinç, "Osmanlı saray mutfağının pirinci" olarak tanımlanıyor ve lezzeti ile dikkat çekiyor.

Bölgedeki üreticiler, mayıs ayında sulak alanlarda çeltik ekimi gerçekleştirdi. Üretim sürecinin ardından bu yıl yüksek verim bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, "Tarım Arazilerinin Kullanılmasının Etkinleştirilmesi Projesi" dahilinde 90 üreticiye toplam 42 ton ata tohumu ve malzeme ekipman desteği sağladı. Bununla birlikte, 2 bin 100 dönüm alanda gerçekleştirilen pirinç üretiminden bu yıl yaklaşık 1,750 ton verim alınması öngörülüyor.

Çiftçi 65 yaşındaki İsmet Aktepe, pirinç üretiminin dededen toruna bir gelenek olarak devam ettiğini belirtti. Aktepe, mayıs ayında başlayan üretim sürecini tamamladıklarını ifade ederek, "Bu yıl kurak geçmesine rağmen bereketli bir yıl oldu. Konuralp pirincini bu yıl doyasıya yiyeceğiz. Osmanlı zamanından beri gelen bir çeltik bu ve buranın çeltiğin aroması, lezzeti çok farklı. Yiyenler diyor; bu pirinci yiyenler başka pirinç yemiyor." açıklamasında bulundu.

Orhan Aktepe, üretim süreci boyunca mahsullerine büyük bir özen gösterdiklerini dile getirdi. Konuralp pirincinin coğrafi işaretli olmasının önemine değinen Aktepe, "Osmanlı’dan beri gelen bir lezzet. Kimi havasından kimisi suyundan etkileniyor ama bu pirincin lezzetini tamamen çiy veriyor" dedi.

Bu yıl ekim, ilaçlama ve gübreleme işlemlerinin dronla yapılmasının verim artışına ve iş gücü tasarrufuna katkı sağladığını ifade eden Aktepe, "Şu an verim çok güzel. İki yıldan bu yana Tarım İl Müdürlüğü tarafından temin edilen lazerli tesviye ile çalışıyoruz. Tohum, gübre ve ilaçlamayı dronla yapmaya başladık. Geçen yıl İl Özel İdaresi almıştı, bu yıl kendimize aldık, teknolojiye ayak uydurdukça mahsul de güzel oluyor." dedi. (AA)

Editör: Emirhan Töngel

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.