Gazeteciler Cemiyeti’nden Medya Konferansı: "Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar"
Şevket Gölük / ANKARA-BHA
Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği "Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar" başlıklı medya konferansı, 9. Köy Projesi kapsamında Medya Dayanışma Grubu paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirildi. Konferans, geniş katılımla dikkat çekti.
Alanında uzman gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, iletişim fakültesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve gazeteciler de dinleyici olarak katıldı.
Konferans, Türkiye Barolar Birliği konuk evinde düzenlendi ve ana gündem maddesi, gazetecilik mesleğinin geleceği ile karşılaştığı zorluklar oldu. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan ilk toplantının ardından oluşturulan çalışma grubunun, gazetecilerin taleplerini içeren bir deklarasyon sunduğu konu, konferansın önemli anlarından biri olarak vurgulandı.
Medya Dayanışma Grubu paydaşları arasında Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Disk Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası yer aldı.
Etkinlik, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı’nın selamlama konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmaları, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’i temsil eden Genel Sekreter Kenan Şener ile Norveç Büyükelçiliği’nden Berit Tvete tarafından gerçekleştirildi.
Yusuf Kanlı, Gazeteciler Cemiyeti’nin basın emekçileriyle dayanışma içerisinde olduğunu ve mesleki dayanışmanın önemli bir örneğini sergilemeye çalıştıklarını kaydetti. Kanlı, konferansın sonucunda mesleğin sorunlarının çözümü için önemli bir bildirgeye ulaşmanın ulusal basın için küçümsenmemesi gereken bir başarı olduğunu aktardı. Ayrıca, bu sürecin bir bütünlük arz eden bir basın yasasının hazırlanmasında kararlı bir çalışma gerektirdiğinin altını çizdi.
Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, açılış konuşmasında etkinliğin basın mesleği örgütlerini bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Norveç Büyükelçiliği ile iş birliği içinde yürütülen 9. Köy projesine vurgu yapan Şener, hayatını kaybeden Gazeteciler Cemiyeti eski Başkan Vekili Savaş Kıratlı’yı saygıyla andı.
Şener, "Mesleğimiz kamusal bir sorumluluk taşımaktadır. Gerçekleştirdiğimiz her çalışma, gazetecilerin haklarını savunmanın ötesinde toplumsal bir soruna dikkat çekmek anlamına geliyor" diyerek, demokrasinin gelişimi ve bilinçli bir toplum oluşturma adına yürüttükleri mücadeleyi vurguladı.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de "İfade Özgürlüğü İçin Gazeteci Dayanışması" konusunu ele alarak, konuşmalarına Gazeteciler Cemiyeti’nde yürütülen çalışmalara teşekkür ederek başladı. Türenç, 12 gazetecilik meslek kurumunun bir araya gelerek düzenlediği konferansın anlam ve önemine dikkat çekti.
Türenç, "Eğer ifade özgürlüğü yoksa insanlık da yoktur" diyerek, ifade özgürlüğünün tüm hayata yayılmasının öncelikli hedef olması gerektiğini ifade etti. Rusya’da yaşanan baskılara benzer durumların Türkiye’de de mevcut olduğunu belirten Türenç, medya çalışanlarını bu sorunlarla mücadele etmeye çağırdı.
Konferansın sonunda, Kenan Şener’in moderatörlüğünde Medya Dayanışma Grubu paydaşları ile birlikte Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu hazırlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.