AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
DENİZDEN TEZGAHA DENETLENECEK…
TMO’nun zorlu alım şartları, Düzceli üreticileri zor durumda bırakmaya devam ediyor. Bu durum, birçok üreticinin tüccarın kapısını çalmaya mecbur kalmasına sebep oluyor. Açıklanan fiyatların oldukça altında ürünlerini pazara süren fındıkçılar, artan maliyetler ve yüksek işçi yevmiyeleri nedeniyle her geçen yıl daha da zorlanıyor. 2024 sezonunun da hayal kırıklığı ile sona ermesi bekleniyor.
Üreticinin yaşadığı zorluklar, "Yine üreticinin boynu bükük" yorumlarına yol açarken, fındık sektöründe her zaman yüzü gülen tekel firmalar ve ihracatçılar, Avrupa’ya sattıkları işlenmiş fındıkla kâr etmeye devam ediyor. Düzce, 2023 yılında 9 bin 728 ton fındık ihracatı gerçekleştirmişti. Ancak 2024 yılının ilk dokuz ayında bu sayı 9 bin 529 tona ulaştı.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilimizin fındık üretimi ve ihracatında önemi vurgulandı. Ocak-eylül döneminde yapılan dış satışların büyük bir kısmının işlenmiş iç fındıktan oluştuğu belirtildi. Ayrıca, yeni sezon mahsulünün hem iç hem de dış pazarda yoğun talep gördüğüne dikkat çekildi.
Açıklamada, 2023 yılında Düzce’den 9 bin 728 ton fındık ihraç edildiği hatırlatıldı ve bu yılın ocak-eylül döneminde 9 bin 529 ton işlenmiş iç fındığın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gönderildiği ifade edildi. Geçen yılın toplam ihracat miktarına, 2024 yılı içerisinde 9 ayda ulaşılması dikkat çekici bir başarı olarak öne çıkarken, yılın kalan üç aylık döneminde de yüksek ihracat beklentileri olduğunun altı çizildi.
Editör: Melike Kundakcıoğlu
Bildirimler