AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
İstanbul’da Eğitimde Yeni Vizyon
İstanbul’da düzenlenen eğitim programında, Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın güncel çalışmalarını katılımcılara tanıttı.
Bakan Tekin, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmenin, 18 milyon öğrenciye eğitim verdiğini belirtti. Bu durumda, toplamda 85 milyon vatandaşın eğitimle ilgili haberleri yakından takip ettiğini vurguladı.
Son 22 yılda atanan öğretmenlerin sayısının yaklaşık 800 bin olduğunu ifade eden Tekin, bu oranın yüzde 80 civarında olduğunu kaydetti. Ayrıca, bu süre zarfında yapılan dersliklerin sayısının da iki katından fazla arttığını belirterek, güçlendirme ve yıkım yapılan derslikler dikkate alındığında, bu sayının üç katına kadar çıkabileceğini sözlerine ekledi.
Tekin, yurt içi ve yurt dışında katıldıkları akademik toplantılarda öğretmenlerle konuşarak, Türkiye’deki müfredatla ilgili eleştirileri topladıklarını anlattı.
Uluslararası raporlarda Türkiye’nin eğitim müfredatına yönelik iki ana eleştiri dikkati çekti. Tekin, “Birincisi, müfredatımız 1980 ve 1990 yıllarında yaygın olan eğitim modellerine dayanıyor. Bu sistem, bilgiye erişim zorluğu çeken çocuklar için sadece okul derslerini ve ders kitaplarını tek bilgi kaynağı olarak belirliyor. Eğitim sistemimizi bu açıdan gözden geçirmeniz gerektiği vurgulanıyor. İkincisi ise zorunlu eğitim çağındaki öğrencilere salt bilgi vermeye odaklandığımız ve gelecekteki eğitim olanaklarını hesaba katmadığımız yönünde. Bu nedenle, çocuklara sadece ezber bilgileri sunuyoruz. Sonuçta eğitim sistemimiz işlevsiz hale geliyor.” dedi.
Müfredatın revize edilmesi gerektiğine dair önemli akademik çalışmaların toplandığını söyleyen Tekin, bu konuda çalışmalarının başladığını belirtti.
Kendine Özgü Eğitim Modeli
Bakan Tekin, Türkiye’nin eğitim sisteminin yurtdışındaki örneklerden farklılık gösterdiğini vurguladı. Tekin, "Bizim yaptığımız üçüncü şey, müfredatımızda kendi millî ve manevi değerlerimizi, ülke ve toplumun temel asgari değerlerini yansıtmaktır. Bu doğrultuda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında kendimize özgü bir eğitim modeli oluşturduk." şeklinde konuştu.
Yeni eğitim modelinin hedefi olarak, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmek olduğunu belirten Tekin, beceri odaklı ve pratik yaşamla bağlantı kuran bir eğitim sistemi oluşturma çabasında olduklarını ifade etti.
Müfredatı yüzde 35 oranında sadeleştirdiklerini vurgulayan Bakan Tekin, eğitimdeki hedeflerini şöyle ifade etti: "Ahlaklı, erdemli, insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinen, eleştirel düşünebilen sorgulayan nesiller yetiştirmeyi amaçlıyoruz."
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temelinde insan olduğunun altını çizen Tekin, "Hedefimiz, insanı zihinsel, duygusal, sosyal ve manevi yönleriyle bir bütün olarak ele alarak iyi bireyler yetiştirmektir. Toplum ve ülke için değer oluşturacak şahsiyetler yetiştirmek, Bakanlık olarak ahlaki sorumluluğumuzdur." dedi.
Son olarak, medeniyetin temel kavramlarını da göz önünde bulundurarak, akıl, duygu, vicdan ve toplum dengesini gözeten bir eğitim programı oluşturma çabası içinde olduklarını ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Bildirimler