Bursa’da, Güney Marmara’ya hizmet veren Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, toplam 1520 yatak kapasitesi ile sağlık hizmetleri sunmaktadır. Hastane, verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme hedefiyle yenilikçi uygulamaları hayata geçirmektedir. 2016 yılında başlatılan “Pardus’a Göç” projesi kapsamında, bilgisayar altyapısında önemli bir değişiklik gerçekleştirilmiş, 1750 bilgisayarın 1250’sinde Pardus işletim sistemine geçiş yapılmıştır.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, milli işletim sistemi Pardus’un uluslararası siber saldırılara karşı güvenilirliğine vurgu yaparak,
2016 yılında TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus, hastanemizde kullanılmaya başlandı. Yaklaşık bir yıl önce kurduğumuz Akıllı Dijital Hastaneye Geçiş Komisyonumuz, Pardus kullanılan bilgisayarlardaki performansı inceledi. Yaptığımız gözlemler sonucunda, milli işletim sisteminin siber saldırılara maruz kalmadığını ve kesintisiz hizmet sunduğunu belirledik. Yabancı işletim sistemlerinde yaşanan aksaklıkların milli sistemde yaşanmadığı sonucu ortaya çıktı. Bu bulgular neticesinde, bir yıl önce tüm hastane bilgisayarlarının milli işletim sistemine geçmesi kararlaştırıldı.
ifadelerini paylaştı.
BİLGİSAYAR BAŞINA 22 BİN LİRA TASARRUF
Başhekim Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, hastanede kullanılan 1750 bilgisayarın kritik 1250 tanesinde en güncel milli işletim sistemine geçiş yapıldığını belirtti.
Ay,
Hedefimiz, tüm bilgisayarlarımızda milli işletim sistemini kullanmaktır. Pardus işletim sistemi ile hem lisans maliyetlerinden tasarruf ediyoruz hem de ofis ve diğer gerekli yazılım paketlerine ücretsiz erişim sağlıyoruz. Bu uygulama sonucunda, her bilgisayar başına ortalama 22 bin TL tasarruf elde ediyoruz.
şeklinde belirtti.
TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ
Hastane bilgi işlem personeli Ercan Bayraktar, Pardus’un 2003 yılında TÜBİTAK tarafından geliştirilmeye başlandığını ve yerli bir işletim sistemi olduğunu vurguladı. Bayraktar,
Zaman zaman aksaklıkların yaşanmasına rağmen, 2021 itibarıyla TÜBİTAK Ulakbim tarafından geliştirme süreci devam etmektedir. Linux tabanlı, açık kaynak kodlu Pardus, lisans ücreti gerektirmemekte, düşük özellikteki bilgisayarlarda bile yüksek performans sunmakta ve güvenlik avantajları ile dikkat çekmektedir.
diye konuştu.
2023 YILINDA 400 OLAN SAYI 1250’YE ÇIKTI
Bayraktar, 2016 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılan “Pardus’a Göç” projesinin Bursa’nın pilot bölgesi olarak seçilmesiyle sistemle tanıştıklarını belirterek şöyle devam etti:
Projenin başlangıcında, yaklaşık bir yıl boyunca TÜBİTAK ekibi ile birlikte sahada yaşanan aksaklıkları çözerek kurulumu tamamladık. O dönemde yaklaşık 200 bilgisayarın kurulumu gerçekleştirildi. TÜBİTAK personelinin projenin sona ermesinin ardından, bu iş bilgisayar ekibimize devredildi. 2023 yılına kadar bu sayı 400’e ulaştı. 2023 yılından itibaren, Başhekim Doç. Dr. Oğuzhan Ay’ın desteğiyle, hastanemizdeki bilgisayarların %71’inin Pardus işletim
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.