DOLAR 38,0450 0.08%
EURO 41,1082 -0.23%
ALTIN 3.688,690,03
BITCOIN 3313774-0.77333%
Bolu
21°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Asrın Felaketi: Deprem Çalıştayı Düzce’de Yapıldı

Asrın Felaketi: Deprem Çalıştayı Düzce’de Yapıldı

ABONE OL
Şubat 6, 2025 17:13
Asrın Felaketi: Deprem Çalıştayı Düzce’de Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Üniversitesi (DÜ) ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Asrın Felaketi 6 Şubat Depremleri” konulu çalıştay, DÜ Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte deprem öncesi yapı stoku ve alınması gereken önlemler üzerine önemli tartışmalar yürütüldü.
Çalıştay sonrası konuşan DÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Arslan, 6 Şubat tarihlerinde yaşanan depremlerin Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğunu, bu olayın “asrın felaketi” olarak adlandırıldığını belirtti.


DÜZCE’NİN GURURU PATRONLAR KATINDA YERİNİ ALDI

Prof. Dr. Arslan, “2000 sonrası yapıların daha iyi performans gösterdiğini gördük” bilgisini vererek, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Hasar Tespit Kurulu üyesi olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarda, yapı stoku konusunda yeterince ders almadıklarını ifade etti.
2000 yılı öncesi ve sonrasındaki yapıların performanslarını değerlendirdiklerinde, yeni dönemde inşa edilen binaların daha başarılı olduğunu dile getiren Arslan, deprem bilincinin artırılması amacıyla bu çalıştayın düzenlendiğini vurguladı.

Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un liderliğinde oluşturulan “Ulusal Risk Kalkanı Modeli” hakkında bilgiler vererek, bu modelin birçok farklı alandan akademisyenlerin katılımıyla şekillendiğini aktardı. Hasar tespit kurulunda detaylı çalışmalar ve çok sayıda toplantılar yapıldığını kaydeden Arslan, orta hasar gören binaların nasıl güçlendirileceği ve yeniden nasıl inşa edileceği konularında yönergelerin hazırlandığını ifade etti.
Bu bağlamda 50 binin üzerinde orta hasarlı binanın bulunduğunun altını çizen Arslan, bu yapıların güvenli bir şekilde restore edilmesi için uygun güçlendirme yöntemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini tüm yerel yönetimlere ilettiklerini belirtti. Uygulama sürecinin başlatıldığını ve orta hasarlı binaların önemli bir kısmının onarıldığını, bir kısmının da onarım aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Arslan, yapılan incelemelerde orta hasarlı veya yıkık binalarda sonradan yapılan müdahalelerin tespit edildiğine dikkat çekerek, binalardaki taşıyıcı sistemlerin bir bütün olarak düşünüldüğünü vurguladı. “Bir yapı projelendirirken, beklediğim davranış, müdahale edilmemiş yapıdır. Taşıyıcı elemanlardan biri çıkarıldığında, yapı kendi ağırlığının altında kalmaktadır. Deprem davranışını öngöremediğimiz bir yapıdan eleman çıkarılması neticesinde, yıkımla sonuçlanan durumlar ortaya çıkmaktadır.” diyerek uyarıda bulundu.
Çalıştaya Düzce Valisi Selçuk Aslan, DÜ Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, kurum amirleri ve gönüllü arama kurtarma ekipleri katıldı.

Nilay Elverici

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.