ANKARA-BHA
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği yeni yıl asgari ücretinin belirlenmesine yönelik çalışmalara, pazartesi günü gerçekleştirilecek ikinci toplantı ile devam edecek.
Bu süreç, 10 Aralık tarihinde yapılan ilk toplantı ile resmen başlamıştı. Yeni asgari ücretin belirlenmesi, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu etkileyen kritik bir konu olarak önemini koruyor.
İkinci toplantı, pazartesi günü saat 14.00’te yapılacak. İlk toplantının ev sahipliğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üstlenmişti; işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olarak TÜRK-İŞ temsil etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında, belirlenen asgari ücretin genel bir rakamdan ziyade, çalışanlara ödenecek minimum ücreti ifade ettiğini vurguladı. Bakan Işıkhan, bu süreçte üç taraflı sosyal diyalog mekanizmasının önemine dikkat çekti.
Bakan Işıkhan, “İşçi temsilcilerinin görüşlerini değerlendiriyor, işveren temsilcilerinin fikirlerini dinliyoruz. Hükümet olarak adalet terazisini dengede tutmaya çalışıyoruz. Ekonomik göstergeleri titizlikle analiz ederek, adil bir asgari ücret belirleme hedefindeyiz.” diye konuştu.
Bugün uygulanan asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler sonrası net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirlenmiştir.
İşverene asgari ücretin toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş olmaktadır. Bu maliyetin 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi ve 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturmaktadır.
Asgari ücretteki olası artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretlerin yanı sıra, geniş bir yelpazede tüm ücretleri etkileme potansiyeline sahiptir.
Asgari ücretin belirlenmesi, sadece bu ücretle geçinen çalışanları etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda yasal düzenlemelerde ölçüt olarak kullanılması nedeniyle toplumsal bir etki yaratmaktadır. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri gibi kalemler, asgari ücretle doğrudan bağlantılı olarak belirlenmektedir.
Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilcinin yer aldığı 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılır ve yeni asgari ücretin belirlenmesi için aralık ayı boyunca etkili bir şekilde çalışmaktadır.
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenen üyelerden birinin başkanlığında en az 10 üyenin katılımıyla toplanmakta ve kararlarını oy çokluğu ile sağlamaktadır. Oyların eşit olması durumunda, komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğunun bulunduğu kabul edilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.