Amasya’daki bir balık üretim tesisi son derece başarılı sonuçlar elde etti. 20 hektarlık alana sahip olan tesiste 400 metrekare kapalı alan, 300 metrekare üstü kapalı 6 beton havuz, 15 adet toprak üretim havuzu ve 25 bin 885 metrekare deşarj göleti bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl, 5 milyon 240 bin yavru sazan üretilirken, ayrıca 109 adet sivriburun ve 69 adet karaca türünde mersin balığı yetiştirildi. Bu tatlı su balığı türünden 55 bin yavru yumurtadan çıkmıştır.
Su ürünleri yüksek mühendisi Çağatay Oktay, Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan akarsulara ve göllere balıkların salındığını açıkladı. Ekonomik olarak oldukça değerli olan bu balıkların havyarı, eti ve derisi kullanılmaktadır. Özellikle havyar kilogramı 2 bin 500 ila 3 bin dolar arasında satılmaktadır. Mersin balığı, dünyada formunu koruyarak gelmiş en yaşlı tatlı su balığı türüdür ve yaşam alanları Karadeniz, Hazar ve Azak denizleridir.
Oktay, tesiste deneme üretimleri yapılan karaca mersin balıklarının büyütme çalışmalarının devam ettiğini ve ayrıca mayıs sonuna kadar sazan balığı sağımı yapılacağını belirtti. Ayrıca, mevsim koşullarına bağlı olarak sivriburun mersin balığının deneme üretimine geçileceği planlanmaktadır. Bu üretimler, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün desteklediği “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.