41 ışık yılı uzaklıktaki bir Güneş sisteminde, Dünya’nın iki katı büyüklüğünde bir gezegenin çevresinde kalın bir atmosferin tespit edildiği bildirildi. Ancak bu gezegenin yaşama elverişli olduğu düşünülmüyor.
55 Cancri e olarak bilinen süper Dünya, Güneş sistemimizin dışında karbondioksit ve karbon monoksite sahip bir atmosferle çevrili olduğu belirtilen birkaç kayalık gezegen arasında bulunmaktadır. Bu gezegenin atmosferindeki kesin miktarlar hala belirsizliğini korumaktadır. Dünya’nın atmosferinde nitrojen, oksijen, argon ve diğer gazların karışımı bulunurken, bu süper Dünya gezegenindeki atmosferin yapısı konusunda daha fazla araştırmanın yapılması gerekmektedir.
Kansas Üniversitesi’nde gökbilimci olarak çalışan Ian Crossfield, süper Dünya’nın atmosfere sahip olduğuna dair yapılan bu keşfin, gezegenin yaşama uygun olmadığı yönünde güçlü bir kanıt sunduğunu belirtti. Süper Dünya terimi, gezegenin boyutunu ifade etmekte olup, 55 Cancri e gezegeni Dünya’dan büyük ancak Neptün’den küçüktür.
Bu gezegendeki sıcaklıkların 2 bin 300 santigrat dereceye kadar çıkabildiği belirtilirken, bu durumun gezegenin yaşama ev sahipliği yapma ihtimalini oldukça düşürdüğü ifade edildi. Ancak bilim insanları, bu keşfin var olan kalın atmosfere sahip başka daha misafirperver kayalık gezegenlerin var olabileceği umudunu artırdığını ifade etti.
41 ışık yılı uzaklıktaki bu öte gezegen, Dünya’dan sekiz kat daha ağır olup, yüzeyi magma okyanuslarıyla kaplı durumdadır. Söz konusu araştırma, Nature dergisinde yayınlanmıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.