HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) araştırmacıları, atmosferden karbondioksit (CO2) emebilen çığır açan bir “canlı” yapı malzemesi geliştirmeyi başardı.
Bu yenilikçi madde, iklim değişikliği ile mücadelede ve sürdürülebilir yapılar oluşturma konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
YOSUNLARDAN OLUŞAN 3 BOYUTLU YAZDIRILABİLİR HİDROJEL
Geliştirilen malzeme, içinde canlı mavi-yeşil algler (siyanobakteriler) barındıran ve 3D yazıcılarla üretilebilen jel benzeri bir hidrojel formunda. Bu yapı, alglerin yaşaması için gereken ışık, su ve CO2’nin serbestçe geçmesine olanak tanıyor.
Siyanobakteriler, atmosferde bulunan CO2’yi emerek fotosentez yoluyla ya kendi biyomasselerine katıyor ya da kireç taşı gibi katı karbonat minerallerine dönüşümünü sağlıyor. Bu süreç, malzemenin zamanla güçlenmesine katkı sağlamakta.
Yapılan 400 günlük araştırmada, bu malzemenin sürekli olarak CO2 emdiği ve katı formda depoladığı açıklandı.
Araştırmacılar, bu canlı yapı malzemesinin bina duvarlarında kaplama malzemesi olarak kullanılabileceğini ve bu sayede binaların atmosferdeki karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öngörüyorlar.
Venedik’teki bir mimari sergide sergilenen bir prototipin, yılda yaklaşık 18 kg CO2 emdiği tahmin edilmekte. Bu miktar, 20 yıllık bir çam ağacının atmosfere saldığı karbondioksit miktarına denk geliyor. Araştırma ekibi, malzemenin verimliliğini artırmak için çalışmalarına devam ediyor.
Bildirimler