AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
Güneş sisteminin uzak ve soğuk bölgelerinde, Plüton’un ötesinde, gök bilimciler yeni bir cüce gezegen olabileceği düşünülen bir keşif gerçekleştirdi.
“2017 OF 201” olarak adlandırılan bu gök cismi, yaklaşık 700 kilometre çapında olup, cüce gezegen kategorisine girecek kadar büyük bir yapıya sahip.
Onu ilginç kılan bir diğer özellik ise yörüngesidir; bu yörünge, Güneş sisteminin karanlık dış köşelerinde dev bir “dokuzuncu gezegen” olmadığına işaret ediyor.
YÖRÜNGE VE KEŞİF DETAYLARI
Princeton’daki İleri Araştırmalar Enstitüsü’nden astrofizikçi Sihao Cheng, nesnenin yörüngesinde Güneş’e en uzak noktası olan aphelion’un, Dünya’nın yörüngesinin 1.600 katından daha fazla olduğunu ifade etti.
Ayrıca, en yakın noktası olan perihelion’un ise Dünya yörüngesinin 44,5 katı olduğu ve bunun da Plüton’un yörüngesine benzerlik gösterdiğini vurguladı.
Cheng ve çalışma arkadaşları, Neptün’ün yörüngesinden yaklaşık 30 astronomik birim uzakta bulunan kaya ve buz parçaları olan trans-Neptün nesnelerini (TNO’lar) bulmak ve incelemek amacıyla bir araştırma yürütüyordu.
Gözlemler sırasında, “2017 OF 201” nesnesini arşiv verilerinde tespit ederek, 2011 ile 2018 yılları arasında toplamda 19 kez gözlemleyebildiler.
Bildirimler