AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Kocaeli-BHA
Adalet Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’nda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Tunç, sempozyumda iş ve yargı dünyasının bir araya geldiğini belirterek, iş camiasının yargıyla ilgili sorunlarını tartışmanın önemli olduğunu ifade etti.
Bakan, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumunun kendilerini üzdüğünü dile getirirken, acil şifalar diledi. Doktorların Önder’in durumunun önceki güne kıyasla daha iyi olduğunu belirtmelerinin kendilerine umut verdiğini kaydetti.
Bakan Tunç, DEM Parti heyetiyle yarın saat 14.00’te gerçekleşecek görüşmenin, Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ertelendiğini belirtti. Önder’in uzlaşmacı kişiliği ile önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Tunç, terörsüz bir Türkiye için yürütülen çalışmaların altını çizdi.
Görüşme yapılması durumunda gündeme gelecek konuların sorulmasına da yanıt veren Bakan Tunç, bu konuları şu an için açıklamanın mümkün olmadığını vurguladı. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin şartları ile ilgili taleplerin zaman zaman gündeme geldiğine ve bu taleplerin yasal çerçevede değerlendirildiğine değindi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki düzenlemelere dair soruları yanıtlayan Bakan, belirlenen 264 hedefin olduğunu ve bu hedeflerin bir takvime bağlandığını söyledi. Bakan Tunç, yasal düzenlemeler ve teknik çalışmalara dair detayların milletvekillerine sunulacağını belirtti.
Bakan, ceza adaleti ile ilgili ilk pakette trafik suçları gibi toplumsal rahatsızlık yaratan konulara yer verileceğini ifade etti. Bu konular arasında yol kesme ve kutlama esnasında silah kullanımının da olduğunu ekleyen Tunç, kamuoyunda algılanan af konusunun yanlış anlaşıldığını belirtti.
Kovid-19 sırasında açık cezaevindeki hükümlülerin izne çıkarılması ve kapalı cezaevindekilerin erken tahliyesi gibi düzenlemelerin Mecliste onaylandığını hatırlatan Bakan, 31 Temmuz 2023 itibarıyla kararı kesinleşenlerin yararlanabildiğini aktardı. Ayrıca, yargılamaların uzun sürmesinin getirdiği sıkıntılar nedeniyle bu taleplerin değerlendirileceğini belirtti.
Sosyal medya üzerinden suç oranlarının artışına ilişkin sorulara yanıt veren Tunç, bu durumun yargı üzerinde önemli bir yük getirdiğini vurguladı. İnternet aracılığıyla işlenen dolandırıcılık ve diğer suçların da arttığını belirten Bakan, yargı paketinde bilişim suçları için düzenlemelere yer verileceğini söyledi.
Çocukların internetin zararlı yönlerinden korunmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirten Bakan Tunç, bu konuda ilgili bakanlıklarla işbirliği yapıldığını ifade etti. Çocuk hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularına da dikkat çeken Bakan, bu konuların önemine vurgu yaptı.
Bakan Yılmaz Tunç, çalışma taslağının tamamlandığında milletvekillerine sunulacağını belirtti ve çocukların her türlü istismardan korunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bildirimler