AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Hatay-BHA
Resmi Gazete’de yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, 500 metrekareye kadar olan yapıların yapı denetim hizmetlerinden yararlanması konusunda kolaylıklar sağlandı. Ceza tebliğindeki değişiklik ile, yeni inşa edilen bir binanın 15 yıl içerisinde yıkılması veya inşaat süresince komşu yapıların yıkımına neden olunması durumunda, yapı denetim firmasının yetkisi sona erecek. Ayrıca, 45 ve üzerinde yapı denetim kuruluşuna sahip illerde, iki alternatif denetim kuruluşu atama imkanı getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” ve “Düzenleme Tebliği” ile yapıda belirli değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nde, yapı denetim kuruluşlarından talep edilen teminatlarla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önce yıllık olarak ÜFE’ye göre güncellenen teminat tutarları, 2026’dan itibaren TÜFE ve ÜFE ortalamasına göre belirlenecek.
500 metrekareye kadar olan binalara yönelik yapı denetim hizmetlerini kolaylaştırmak amacıyla, bu büyüklükteki yapılar Elektronik Dağıtım Sistemi dışında tutuldu. Böylece, Bakanlığın zorunlu atama şartı olmaksızın, bu yapılar için yapı denetim kuruluşları ile sözleşme imzalama imkanı sunuldu. Ayrıca, inşaatı tamamlanan ancak yapı kullanım belgesi almakta zorluk yaşayan bu bina sahipleri de yapı denetim firmalarına daha kolay ulaşabilecek.
Sözleşme feshi konusunda yapılan güncellemeye göre, yapı denetim kuruluşlarının 6 ay boyunca hiç iş yapılmaması durumunda sözleşme feshinde bulunma süresi, 3 aya indirildi. Bu durum, yapı denetim firmalarının inşaat belirli bir süre başlamadığı takdirde sözleşmeyi iptal etme yetkisi kazanmasını sağlıyor. Denetim görevlerini yerine getirmeyen yetkililer için de sözleşmenin feshi mümkün hale getirildi.
Elektronik Dağıtım Tebliği’nde yapılan değişiklikle, 45 veya daha fazla yapı denetim kuruluşuna sahip illerde, iki alternatifli denetim kuruluşu ataması yapılabileceği belirtildi. İlk olarak bir kuruluşun atanmasının ardından, 3 iş günü içerisinde ikinci bir kuruluşun görevlendirilmesi sağlanacak. Eğer bu süre içinde bir tercih yapılmazsa ikinci yapı denetim kuruluşu otomatik olarak atanacak.
Yeni düzenlemeler, 1 Şubat 2026 tarihine kadar belirli illerdeki faal yapı denetim kuruluşu sayılarının güncellenmesini zorunlu kılacak. İlgili iller arasında İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır, Tekirdağ, Adana, Samsun ve Muğla yer alıyor.
Yapı denetim süreçlerini etkileyen Ceza Tebliği’ndeki değişiklikler ile, “taşıyıcı sisteminde onarılamaz düzeyde yapısal hasar” ibaresine de açıklık getirildi. Bu düzenleme ile, yapı kullanım izin belgesi alındıktan sonra 15 yıl içinde yıkılan yapılar için yapı denetim firmalarının yetkisi iptal edilecek ve teminatlarına el konulacak. Ayrıca, bir inşaatın çevresinde başka yapılar üzerinde zarar vermesi durumunda da benzer yaptırımlar uygulanacak.
Bildirimler