AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Yapay zeka uzmanı ve sinir ağları üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiren Geoffrey Hinton, sektördeki gelişmelere dair dikkat çekici yorumlarda bulundu. Hinton, 16 Haziran’da katıldığı Diary of a CEO podcast’inde yapay zeka sistemlerinin, zamanla pek çok alanda insanlardan daha yüksek performans sergileyeceğini ve bu durumun kitlesel iş kayıplarına yol açabileceğini belirtti.
Hinton, dönüşüm sürecinin “insanların mutluluğuna yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladı. Özellikle fiziksel beceri gerektiren mesleklerin, otomasyona karşı daha uzun süre dayanabileceğini ifade etti. Sağlık sektörünü mercek altına alan Hinton, bu alandaki profesyonellerin kısa vadede işlerini yapay zekaya kaybetmeyeceklerini öne sürdü.
Teknolojinin etik ve sosyal yansımalarına değinen Hinton, “Sağlık sektörü gibi bazı alanlar bu dönüşüme adapte olabilir. Ancak birçok meslek, bu değişime direnç gösterme kapasitesine sahip değil” değerlendirmesinde bulundu. Hinton, evrensel temel gelir gibi yaklaşımları desteklediğini, ancak bunun tek başına yeterli olamayabileceğini de dile getirdi.
Fiziksel becerilere dayanan mesleklerin görece güvenli olduğuna dikkat çeken bilim insanı, yapay zekanın fiziksel görevleri gerçekleştirme yeteneğinin kazanılmasının zaman alacağını söyledi. “Bu nedenle tesisatçılık, mantıklı bir meslek tercihi olabilir” ifadesini kullandı. Hinton, yapay zeka destekli sistemlerin bir bireyin, onlarca kişinin işini üstlenmesini mümkün kılacağını, bunun da özellikle giriş seviyesi işler üzerinde baskı yaratacağını belirtti.
“Bir çağrı merkezinde çalışıyor olsaydım, çok endişelenirdim” diyen Hinton, yapay zekaya dayanıklı mesleklere sahip olmanın giderek daha fazla beceri gerektireceğine de vurgu yaptı.
Bildirimler