PARÇALI BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, mart ayının sonları ile nisan başında meydana gelen yağmur ve kar yağışlarının hububat gelişimi açısından faydalı bir etkisi olduğunu bildirdi. TMO, “Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” başlıklı bir rapor hazırladı.
Mart ayında Türkiye genelinde yağış miktarlarında önemli düşüşler yaşandı; bu oran, normal seviyelere göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 azaldı. Son 35 yılın en düşük yağış seviyeleri kaydedilirken, tüm bölgelerde yağışlar normal seviyelerin ve geçen yılın altında gerçekleşti. Özellikle Ege Bölgesi’nde yağışlardaki düşüş yüzde 79 olarak tespit edildi. Marmara Bölgesi’nde yüzde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük yağışı görüldü.
Nisan ayının ilk günlerinde gerçekleşen yağmur ve kar yağışlarının, kurak geçen mart ayının ardından hububatın gelişimi için önemli bir katkı sağladığı kaydedildi. Nisan ayının geri kalanında ve mayıs ayında beklenen yağışların, hububatın verimi, gelişimi ve kalitesi yönünden kritik öneme sahip olacağı ifade edildi.
Hububat gelişim evreleri bölgeler arasında farklılık göstermekte. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, hububat çıkış ve kardeşlenme dönemindeyken, İç Anadolu Bölgesi’nde genel olarak kardeşlenme süreci devam ediyor. Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde hububat sapa kalkma evresine geçerken, Akdeniz Bölgesi’nde ise sapa kalkma dönemi tamamlanmış ve başaklanma evresine geçilmiştir.
Konya’da mart ayında yaşanan zirai dona rağmen hububatın bu durumdan olumsuz etkilenmediği, mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları ve bitkilerin su ihtiyaçlarının düşük olması nedeniyle tarımsal kuraklık riskinin bertaraf edildiği vurgulandı. Nisan başındaki yağışlarla birlikte, bitki gelişiminin hız kazandığı öngörülüyor.
Bakliyat ekilişi ve gelişimi de devam etmektedir. Kırmızı mercimek ekimi ocak ayında tamamlanmış olup, bitki çıkışları başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir. Yeşil mercimek ekilişleri büyük ölçüde İç Anadolu Bölgesi’nde, mart ayının ilk haftasında Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevrelerinde başlamıştır. Erken ekim yapılan alanlarda bitki çıkışlarının gözlemlendiği belirtilmektedir.
Bildirimler