KAPALI
SABAHA KALAN SÜRE
Türksat 6A uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 21 Nisan Pazartesi günü Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek bir törenle faaliyete geçirilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu başarı ile Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasında yer aldığını vurguladı.
Ankara-BHA
“Türksat Mühendislerinin Katkısıyla En Yüksek Yerlilik Oranıyla Üretildi”
Türkiye’nin uydu serüveni, 1994 yılında yörüngeye yerleşen Türksat 1B ile başlamıştır. Bakan Uraloğlu, ardından 1996 yılında devreye giren 1C ve 2001’de fırlatılan 2A uydularının geldiğini belirtti.
Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun, yaklaşık 20 yıllık yerli üretim çabasının bir ürünü olduğunu ifade ederek, Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı sayesinde yurtdışında yapılan 3A, 4A ve 4B uydularında Türksat mühendislerinin önemli rol oynadığını söyledi. Ayrıca, bu mühendislerin Türksat 5A ve 5B projelerindeki katkılarının da altını çizdi.
“Ayrıca, Teknoloji Transfer Programı çerçevesinde 12 Türksat mühendisi, uydu tasarımı, üretimi ve test aşamalarında görev aldı. Bu program sayesinde, uzay teknolojilerinde eğitim alan mühendislerimizle 6A uydusunu en yüksek yerlilik oranıyla üretmeyi başardık.” dedi.
“Yüzde 80’in Üzerinde Yerlilik Oranıyla 84 Yerli Ekipman Kullanıldı”
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretiminde ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi firmalarla iş birliği yapıldığını da hatırlattı. “Bu iş ortaklarımız tarafından üretilen her parça, artık uydu deneyimi kazandı. Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipmanla geliştirildi. Bu parçalar, uzayda başarıyla hizmet verdiği için tüm dünyaya ihracat imkanı da bulacak.” şeklinde konuştu.
Türksat 6A’nın, Türkiye’nin uzaydaki varlığını pekiştirmesinin yanı sıra, teknik alanlarda dışa bağımlılığı azaltarak milli güvenlik açısından önem taşıdığını da belirten Uraloğlu, “Artık, kendi haberleşme uydumuzu kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz.” dedi.
9 Temmuz’da Falcon 9 Roketiyle Uzaya Fırlatıldı
Uraloğlu, Türksat 6A’nın tüm aşamalarının başarılı bir şekilde tamamlandığını söyledi. Uydunun üretim, entegrasyon ve test çalışmalarının TUSAŞ tesislerinde bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde Mart 2024’te tamamlandığını belirtti. 4 Haziran’da Antonov 124 uçağıyla ABD’ye gönderilen uydunun, 5 Haziran’da Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştığını ve 9 Temmuz saat 02.30’da Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldığını anımsattı. Fırlatmadan 35 dakika sonra ise uydunun taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldığını ekledi.
“Faydalı Yük Alt Sistemi Testleri 23 Ekim 2024 Tarihinde Tamamlandı”
Fırlatma sonrasında gerçekleştirilen beş ateşleme ile uydunun geçici olarak 50 derece Doğu yörüngesine ulaştırıldığını belirten Uraloğlu, “Bu yörüngede yapılan testler neticesinde, Türksat 6A’nın ekipmanlarının başarılı bir şekilde çalıştığını gözlemledik. Yörünge testleri sırasında, uyduda yer alan birçok alt sistem ve deneysel ekipmanın işlevselliği kontrol edildi. Faydalı yük alt sistemi testleri ise 23 Ekim 2024 tarihinde tamamlandı.” ifadelerini kullandı.
17 Şubat’ta İlk Test Yayını Yapıldı
Bildirimler