HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
Ay’ın zorlu güney kutbunda, tarihî bir adım atılarak iki Türk robotu birlikte keşif yapacak.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından geliştirilen “CHERI” isimli keşif araçları, Çin’in Chang’e-8 Ay misyonu çerçevesinde 2028 yılında Ay yüzeyine gönderilecek.
Bu misyon, Çin’in Ay’ın güney kutbunu araştırmasını ve 2030’lu yıllarda kurulması planlanan Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu’nun konumunu belirlemesini hedefliyor.
AY’A AYNI ANDA İKİ KEŞİF ARACI GÖNDERECEK TEK ÜLKE OLACAK
ODTÜ ROMER tarafından geliştirilecek “CHERI” isimli iki mikro keşif aracı, Ay’ın güney kutbunda etkileşimli biçimde bilimsel veri toplayıp analiz yapacak. Yapay zekâ desteği ile rotalarını otonom olarak belirleyecek olan bu araçlar, yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkaracak.
Yaklaşık 5 kilogram ağırlığında olması planlanan bu araçların 2028 yılının sonunda Ay’ın güney kutbuna gönderilmesi bekleniyor. Türkiye, Ay’a keşif aracı gönderen altıncı ülke olurken, aynı anda iki keşif aracı gönderen ilk ülke olarak tarihe geçecek.
“BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ANLAMDA ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAYACAK”
Proje hakkındaki heyecanını dile getiren ODTÜ yetkilisi Ankaralı, bu alanda ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Bu yıl Çin’de gerçekleşen “Uzay Günü” etkinliğinde Ay’ın güney kutbuna gitme fırsatını yakaladıklarını aktaran Ankaralı, “İki robotumuz bu görev kapsamında ilk defa orada bulunacak. Ay’da keşif görevleri yaparak, yapay zeka destekli çalışmalara imza atmayı planlıyoruz.” dedi.
Elde edilen başarıların ülke için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Ankaralı, “Mars, asteroit ya da daha büyük robotlar ile uzaya göndermeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
AY YÜZEYİNİN ÜÇ BOYUTLU HARİTASI ÇIKARILACAK
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve projenin yürütücüsü Doç. Dr. Halil Ersin Söken, Ay’a gönderilecek robotların “CHERI” adının Osmanlı’daki yeniçeri askerlerinden esinlenerek seçildiğini belirtti.
İki robotun etkileşimli bir şekilde Ay’da çalışacağı bu görevin önemine değinen Söken, “Çin’de Star.Vision isimli bir firma ile işbirliği içindeyiz. Bu firma, uzaydaki uydular için yapay zeka ile hesaplama yapabilen işlemciler üretiyor.” dedi.
“AYIN YÜZEYİNDE İKİ ROVERI BİRDEN İŞLETEN İLK ÜLKE OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
Ay’ın güney kutbuna iniş yapılacak bölgenin zorlu koşullara sahip olduğuna dikkat çeken Söken, “Burada, Ay’ı keşfedecek ilk roverları göndermeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
2028 yılına kadar başarılı bir şekilde bu aracı göndermeyi planladıklarını belirten Söken, şu ana kadar bu görevi gerçekleştiren başka bir ülkenin olmadığını belirtti.
“ÖNÜMÜZÜN DAHA AÇIK OLDUĞUNA İNANIYORUM”
Ay yörüngesine gönderilen araçların, bilim
Bildirimler