AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden 31 yıl geçtiğini belirterek, ülkenin 5G teknolojisiyle buluşmak için hazırlandığını ve bu teknolojinin hızının 20 Gbps’ye kadar çıkabileceğini duyurdu.
Mobil iletişimin temelleri Türkiye’de 23 Şubat 1994’te dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla atılmıştır. O tarihten bugüne teknoloji oldukça hızlı bir gelişim gösterdi ve günümüzde, daha güçlü, hızlı ve kesintisiz iletişim sağlayan yeni nesil bağlantılar hayatımızda yer edinmeye başladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin cep telefonu şebekelerinin hizmet vermeye başlamasının yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, mobil iletişimde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.
1G’DEN 5G’YE UZANAN TEKNOLOJİ SERÜVENİ
Türkiye, ilk kez 1986’da araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisini deneyimlemiştir. Ancak, bireysel cep telefonu kullanımını mümkün hale getiren 2G teknolojisine geçiş 1994 yılında gerçekleşti. Bu teknoloji, yalnızca sesli görüşmeleri değil, aynı zamanda veri aktarımı ve SMS gönderimi gibi yenilikleri de beraberinde getirdi.
2009’da 3G ile mobil veri kullanımı daha yaygın hale gelirken, 1 Nisan 2016’da devreye giren 4.5G teknolojisi, internet hızını on kat artırarak yeni bir iletişim döneminin kapılarını araladı. Uraloğlu, Türkiye’nin fiber altyapısının güçlendirilerek 5G geçişine hazır hale getirildiğini vurguladı.
TÜRKİYE, 5G İLE DİJİTAL ÇAĞA ADIM ATIYOR
Bakan Uraloğlu, geniş bant internet kullanımının Türkiye’de 1993’te başladığını hatırlatarak, bu süreçte internet abone sayısında kayda değecek bir artış olduğunu belirtti:
2008 yılında 6 milyon olan geniş bant internet abone sayısı, 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 96,4 milyona yükseldi. Mobil abone sayısı ise 65 milyondan 94,5 milyona çıktı. 4.5G’nin sağlıklı bir biçimde sunulabilmesi için fiber altyapı yatırımları hız kesmeden devam ederken, Türkiye’de işletmecilere tahsis edilen toplam fiber uzunluğu 588 bin kilometreye ulaştı.
Uraloğlu, mevcut mobil şebeke işletmecilerine ayrılan frekans miktarının 183 MHz’den 549 MHz’ye yükseldiğini belirtti ve “Aradan geçen 31 yılın ardından Türkiye, şimdi 20 Gbps’ye kadar ulaşabilen hızlarla 5G teknolojisine adım atmaya hazırlanıyor.” dedi.
5G İLE KESİNTİSİZ VE ULTRA HIZLI BAĞLANTI DÖNEMİ
Türkiye’deki mobil operatörlerin mevcut 2G, 3G ve 4.5G şebekelerine ilişkin yetki belgelerinin 30 Nisan 2029’a kadar geçerli olduğunu hatırlatan Uraloğlu, 5G’nin sunacağı imkanlara da değindi:
Yeni nesil teknoloji ile internet üzerinden daha hızlı ve kesintisiz oyun deneyimi mümkün hale gelecek. İnternet hızı; kullanılan frekans, kapsama alanı, baz istasyonları, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu ve cihaz gibi etkenlere bağlı olarak değişse de, 5G ile iletişimde devrim niteliğinde bir hız artışı yaşanacak.
Uraloğlu, Türkiye’nin 5G’ye yerli ve milli ürünlerle geçişi için çalışmaların vigorously sürdüğünü belir
Bildirimler