DOLAR 39,1011 0.04%
EURO 44,4609 0.52%
ALTIN 4.202,411,95
BITCOIN 4216277-2.48165%
Bolu
20°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Türk Elektronik Sektörü Yeni Dönüşümle Yükselişte!

Türk Elektronik Sektörü Yeni Dönüşümle Yükselişte!

ABONE OL
Nisan 29, 2025 16:30
Türk Elektronik Sektörü Yeni Dönüşümle Yükselişte!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya genelinde tedarik zincirlerinin yeniden yapılandığı, gümrük tarifelerinin arttığı ve üretim dengelerinin bozulduğu bir süreç yaşanıyor. Bu çerçevede Türk elektronik sektörü, yeni bir yolda ilerliyor. Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, ABD’nin duyurduğu yeni gümrük vergilerinin küresel ticarette önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı ve 2024 yılında tedarik ile pazar yapılarında büyük değişimlerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın nisan ayında tüm ülkeler için en az %10 oranında genel bir gümrük tarifesi açıkladığını, Çin, AB ve Vietnam gibi büyük ticaret ortaklarına ise %145’e varan oranlar uygulandığını hatırlattı. Tunaoğlu, “Her ne kadar bu kararların uygulanma süreci müzakereye açık olsa da, yalnızca elektronik sektörünün Çin’e getirilen yüksek oranlardan muaf tutulması, bu alanda küresel ölçekte büyük bir dönüşümün başlangıcını işaret ediyor” dedi.

TÜRKİYE, YENİ ELEKTRONİK DENKLEMDE ÖNE ÇIKABİLİR

Tunaoğlu, Türkiye’nin %10’luk vergi diliminde yer almasının elektronik sanayi için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti:

Uzun yıllardır dış ticaret açığı veren bir ülke konumundayız ve bu durumun büyük bir kısmı Çin kaynaklı sanayi ürünlerine dayanmaktadır. Üretimimiz hala önemli ölçüde ithalata bağımlıdır. Örneğin, Türkiye’nin ihracatının %70’i ithalata dayanırken, bu oran Güney Kore’de %25, Almanya’da %30, Tayvan’da ise %50 seviyesindedir. İthal girdilerin düşürülmeden sağlanan teşvikler, dolaylı olarak dış kaynak aktarmak anlamına geliyor.

Tunaoğlu, savunma sanayisinde ulaşılmış %80 yerlilik oranının diğer sektörler için de örnek oluşturabileceğini belirtti.

Özellikle savunma sanayisinde elde edilen ivmeyle, elektronik sektörünün Türkiye’nin kronik cari açık sorununa çözüm sunabilecek stratejik bir alan olduğuna dikkat çekti.

KÜRESEL ELEKTRONİK HARİTASI SARSILIYOR

Dünya genelindeki elektronik sektörü, 2024 yılında da liderliğini sürdürüyor. Ancak üretimin büyük ölçüde Uzak Doğu’ya yoğunlaşması yeni riskler doğuruyor. Tunaoğlu, dünya çip üretiminin %87’sinin, elektronik ürün ve kart üretiminin ise %70’inin Uzak Doğu’da gerçekleştirildiğine değinerek, pandemi, tedarik krizleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve ticaret savaşlarının bu durumu sorgulanır hale getirdiğini söyledi.

ABD ve AB gibi büyük güçler, yarı iletken teknolojilerindeki inisiyatifi ele almak için önemli adımlar atıyor. 2021-2024 yılları arasında dünya çapında 84 yeni çip fabrikasının inşasına başlandı ve bu tesislerin toplam yatırım hacminin 500 milyar doları aşması bekleniyor. Uzak ve Güneydoğu Asya’da 49, ABD’de 18, Avrupa ve çevresinde ise 17 yeni üretim tesisi kuruluyor. Bu gelişmelerden Türkiye’nin pay alması için hızlı bir şekilde stratejik adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK HAMLE ZAMANI

TESİD Başkanı Tunaoğlu, Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir üs haline gelmesi için atılması gereken adımları belirtti:

– Çin’in Türkiye’ye uyguladığı vergilere karşılık veren bir vergi politikası, yerli üretimi teşvik edebilir. Ancak bu adım, ithalata bağımlı alt sektörleri zor durumda bırakmayacak şekilde dengelenmelidir.

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli