ORDU-BHA
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Fatsa İlçesi Bolaman Mahallesi’nde yer alan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başlamıştır.
Başkan Güler öncülüğünde yürütülen projelerle tarihi yapıları koruma amacı güden belediye, son 6 yılda Altınordu ilçesindeki Selimiye Konak ve Ünye ilçesindeki Yürürler Konağı’nın restorasyonunu tamamlamıştır. Şimdi ise Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) desteği ile Haznedaroğlu Konağı’nın restorasyonuna odaklanmaktadır.
Kent müzesi olarak hizmet verecek olan Haznedaroğlu Konağı, Ordu Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde 12 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiştir. Restorasyon çalışmaları ile yapılan konak, son dönem Türk mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır.
18. yüzyılda inşa edilen bu yapı, Kademoğlu Konağı olarak da bilinmektedir. Zemin katının kalıntıları Cenevizliler dönemine dayanan kale üzerine inşa edilmiştir. Dikdörtgen plana sahip olan konağın zemin üzerinde iki katı bulunmaktadır. Güneydoğu cephesine bitişik bir şapel de bulunan konak, yapının 18. yüzyıla kadar uzandığını ispatlayan nitelikler taşımaktadır.
Bolaman Kalesi, doğal güzelliklerle çevrili bir konumda yer alırken, Bizans döneminde gözetleme ve karakol amacıyla inşa edilmiştir. Kesme taşlardan yapılan kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap bir konak inşa edilmiştir. Çift cumbalı yapısı ile bölgenin mimari özelliklerini yansıtan Haznedaroğlu Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun bir şekilde onarılmıştır.
Uzunca bir süre restoran olarak faaliyet gösteren Haznedaroğlu Konağı, şimdi tarihi ve turistik açıdan bir kent müzesine dönüştürülmek amacıyla restore edilmektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi yapıyı geleceğe taşımak için gerekli çalışmaları gerçekleştirecek ve konağı Kent Müzesi olarak halka sunacaktır.