PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Sağlık Bakanlığı, normal doğumu teşvik etmek amacıyla önemli bir adım attı. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, özel sağlık kuruluşlarında tıbbi zorunluluk bulunmayan planlı sezaryen doğumlarına artık izin verilmeyecek.
“Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı çerçevesinde Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik güncellenerek kapsamlı standartlar getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan bu yeni yönetmelik, tıp merkezlerinden polikliniklere kadar tüm özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinde köklü değişiklikler yapılmasını sağlayacak.
Özellikle tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğumları tamamen yasaklandı. Normal doğumun teşvik edilmesi amacıyla doğum ünitesi kurulması da artık zorunlu hale getirildi.
Ameliyathanesi olmayan tıp merkezlerinde doğum üniteleri kurulmasına izin verilmeyecek. Bu doğum ünitesinin hastaların giriş çıkışlarının kontrol edilebileceği, genel sirkülasyondan uzak, ayrıca ameliyathaneye kolay ulaşılabilir bir konumda yer alması gerekecek. Ayrıca doğum salonunun en az 16 metrekare olması da şart koşulacak.
Yeni düzenlemelerle, sağlık kayıtlarının elektronik ortamda tutulması ve ilgili bildirimlerin yapılması zorunlu hale getiriliyor.
Tıbbi tedavi uygulamaları, bilimsel standartlara uygunluğunun sağlanması amacıyla denetlenecek. Bu kapsamda tıbbi endikasyon ve uygulama denetimlerinin yapılması öngörülüyor.
Bununla birlikte, 24 saat kesintisiz hizmet veren ve uzman doktor kadrosu 10 veya daha fazla olan tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına izin verilecek. Ancak, bu cerrahi müdahalelerin ikinci bir müdahale gerektirmemesi gerektiği de belirtilmiş durumda.
Tüm sağlık kuruluşları, belirli standartları karşılayarak uygulama izin belgesi almak zorunda kalacak. Tıp merkezlerinde, birleştirilen poliklinik sayısının iki ve üzeri olması durumunda, bu merkezler tıp merkezi olarak faaliyet gösterebilecek.
Muayenehanelerde ise tıbbi uygulamaların çağdaş tıp kurallarına uygun gerçekleştirilmesi sağlanacak. Tıp merkezlerinde sunulacak olan tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri için ilgili izin belgelerinin alınması da şart koşulacak.
Bildirimler