AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
İnsan yaşamının temel yapı taşlarını sıfırdan oluşturmayı amaçlayan ve dünyada bir ilk olma potansiyeline sahip olan çığır açıcı bir projenin çalışmaları resmen başlamıştır.
Bebek tasarımı ve gelecekteki nesillerde beklenmeyen genetik değişimlere yol açma ihtimali, bu tür araştırmaları uzun bir süre bilim dünyasında tartışmalı ve tabu haline getirmiştir.
Bununla birlikte, dünyanın en büyük tıbbi yardım kuruluşu Wellcome Trust, projeye 10 milyon sterlinlik bir başlangıç desteği vererek, bu girişimin tedavi edilemeyen birçok hastalığın tedavisini hızlandırarak büyük faydalar sunabileceğini ifade etmektedir.
“HASTALIĞA DİRENÇLİ HÜCRELER ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Cambridge’deki MRC Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’ndan Dr. Julian Sale, BBC News’e yaptığı açıklamada araştırmanın biyolojideki bir sonraki büyük sıçrama olduğunu dile getirmiştir.
Sale, şunları belirtmiştir:
“Sınır gökyüzü. İnsanların daha az hastalıkla yaşlanmalarına neden olacak tedavilere odaklanıyoruz. Bu yaklaşımı, örneğin karaciğer ve kalp gibi hasarlı organları yeniden doldurmak için hastalığa dirençli hücreler üretmek amacıyla kullanmak istiyoruz.”
Yine de araştırmanın, kötü niyetli araştırmacıların geliştirilmiş veya değiştirilmiş insanlar yaratma çabalarını teşvik etme riskinin bulunduğu endişeleri taşımaktadır.
“SENTETİK YAŞAM GİRİŞİMİ OLMAYACAK”
Projenin detayları, İnsan Genomu Projesi’nin tamamlanmasının 25. yıldönümünde BBC News’e açıklanmıştır. Bu proje, bilim insanlarına insan genlerini bir barkod gibi okuma imkanı tanımıştır. Sentetik İnsan Genomu Projesi olarak adlandırılan yeni girişim, potansiyel olarak bu başarıyı bir adım ileri taşıyacaktır. Araştırmacılar yalnızca bir DNA molekülünü okumakla kalmayacak, ayrıca onun parçalarını, belki bir gün tamamen, sıfırdan oluşturmaya da imkan bulacaklardır.
Projenin çalışmaları test tüpleri ve kaplarla sınırlı olmakla birlikte, sentetik yaşam yaratma çabası söz konusu olmayacaktır. Ancak bu teknoloji, araştırmacılara insan yaşam sistemleri üzerinde eşine rastlanmamış bir kontrol sağlama yeteneği sunacaktır.
“İNSAN DNA’SINA SAHİP YARATIKLAR ORTAYA ÇIKABİLİR”
Proje tıbbi yararlar elde etmeyi hedeflense de, kötü niyetli bilim insanlarının bu teknolojiyi kötüye kullanmasının önünü kesen sağlam bir dengenin olmadığı ifade edilmektedir.
Edinburgh Üniversitesi’nde yapay insan kromozomları ürettikleri yöntemlerle tanınan saygın genetik bilimci Prof. Bill Earnshaw, bu tür çalışmalarda biyolojik silahlar, geliştirilmiş insanlar veya insan DNA’sına sahip yaratıklar yaratma gibi kötü amaçların gündeme gelebileceğine dikkati çekmiştir.
Bildirimler