HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
Mustafa ÖZCAN/TRABZON-BHA
Trabzon’un tarihi Şalpazarı ilçesi, 1914 yılında Vakfıkebir’e bağlı bir nahiye olarak kurulmuş, 1953 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla tam teşekküllü bir Bucak haline getirilmiş, ve 1968 yılında belediye teşkilatına kavuşmuştur. Şalpazarı, 02.08.1988 tarihinde ilçe olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu ilçede çocuklarının eğitimi için çaycılık yapmaya başlayan Fatma Yanık, ilk başlarda zorluk yaşadığını ancak zamanla hem kendisinin hem de müşterilerin bu duruma alıştığını belirtti.
Şalpazarı ilçesi, 37 yıllık tarihinde bir farkındalık yaratarak, yöresel elbisesiyle çay servisi yapan ve “çaycı anne” olarak bilinen Fatma Yanık ile tanıştı. Eşi Şenol Yanık ile birlikte İstanbul’da yaşayan ve emekli olan Şenol Bey, kızlarını evlendirdikten sonra, doğup büyüdüğü topraklara dönme kararı almış.
Ağasar Çay Ocağı’nın işletmecisi Fatma Yanık, “İlk etapta bazı esnaflar tarafından yadırgandım. ‘Kadın çaycı mı olur?’ dediler. Ancak zamanla alıştılar” şeklinde konuştu. İlçe merkezindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda çay ocağı işleten Yanık, çocuklarını okutmak için farklı sektörlerde çalıştıktan sonra çaycılık yapmaya başlamış.
Kadınların erkeklerin yaptığı birçok işi başarıyla yapabileceğini vurgulayan Yanık, “Kadın pilotlarımız, tır şoförlerimiz ve itfaiyeci kadınlarımız var. Biz de bu işlerin altından kalkabiliriz. Bir anne olarak mücadele verdim ve halen de veriyorum. Çay ocağında çalışarak hem sigorta primi ödemek hem de emekli olabilmek istiyorum. Torunlarımın geleceği için de çalışmam gerekiyor. Eşim bana çok destek oldu, müşterilerin memnuniyeti de bana mutluluk veriyor” ifadelerini kullandı.
Yöresel kıyafetleriyle çay servisi yapan Fatma Yanık, ilçedeki pazar yerinde de çay tepsisiyle dolaşıyor. İlk başta bazı esnaf tarafından hoş karşılanmadığını söyleyen Yanık, “Haftalık alışveriş için sergi açan kadınların da destekleriyle daha mutlu oldum” dedi.
“Yöresel elbisemiz artık tescillendi” diyen Yanık, “Bizler, Ağasar yöresine ait bu elbiseyle günlük işlerimizi yapıyoruz” diye ekledi. “Zor koşullarda yaşayan anneler için bir umudum var. Anneler günü kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
“Artık yöresel tescilli elbisemiz ile çay dağıtarak, müşterilerimi dinliyorum, günlük yorgunluğumu atıyorum. Çalışmayı seven bir anneyim ve esnaf arkadaşlarımın desteği için de teşekkür ediyorum” şeklinde devam etti.
Bildirimler