DOLAR 39,9111 0.1%
EURO 47,0490 0.33%
ALTIN 4.273,840,35
BITCOIN 43355430.69167%
Bolu
27°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Robotik Rehabilitasyon: Felçlilere Yeni Umut!

Robotik Rehabilitasyon: Felçlilere Yeni Umut!

ABONE OL
Haziran 4, 2025 19:52
Robotik Rehabilitasyon: Felçlilere Yeni Umut!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


İSTANBUL-BHA

Dünya genelinde yaşlanan nüfus nedeniyle inme vakalarının sayısında belirgin bir artış gözlemlenirken, robotik rehabilitasyon tedavisi felç geçiren hastalar için umut vadediyor. Bu yöntem, hastaların yeniden yürümesi ve uzuvlarını etkin bir şekilde kullanabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor.

Acıbadem Taksim Hastanesi’nde yapılan bir söyleşide uzmanlar, robotik rehabilitasyonun önemini vurgularken, tedavi süreçlerinde başarıyla sağlığına kavuşan hastalar da deneyimlerini aktardı.

Beynin uyum yeteneği üzerine konuşan Prof. Dr. Cihan Aksoy, inme sonrası hasar gören beyin dokularının sağlıklı bölgeler tarafından devralındığını ifade etti. Aksoy, “Beyin, yeni bağlantılar oluşturarak hasarı telafi edebilir. Robotik rehabilitasyon, beynin nöroplastisite yeteneğinden yararlanarak hareketleri tekrar öğretmektedir. Ağır felç geçiren hastalarda bile yürüme şansının yüzde 48 oranında artabileceğini görüyoruz.” dedi. Tedavinin etkinliği için erken müdahale, hasta motivasyonu, uzman ekip, teknolojik destek ve yoğun bir programın önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Mustafa Çorum ise robotik rehabilitasyonun geleneksel fizik tedavi yöntemlerine göre daha yoğun ve etkili olduğunu belirtti. Çorum, “Robotlar, bir seans içinde binlerce hareket tekrarı sağlar. Sanal gerçeklik ekranlarında gerçekleştirilen egzersizler, hastaların eğlenirken odaklanmalarına yardımcı olur. Sensörlerle doğru hareketi teşvik ederek beyin yeniden eğitilmektedir.” şeklinde konuştu.

Söyleşide yer alan 47 yaşındaki Seniha Terzi, inme sonucunda kolunu ve bacağını kullanamaz hale geldiğini belirterek, “35 seans robotik rehabilitasyonla, oyun oynar gibi tedavi gördüm. Bu süreçte meme kanseriyle de savaş verdim. Azmim ve çevremdeki destek sayesinde yeniden yürüyebiliyor ve aktif bir yaşam sürüyorum.” dedi.

63 yaşındaki Sevim Çakmak da beyin kanaması sonrası robotik tedavi ile iyileştiğini ifade etti.

Robotik rehabilitasyon, inme sonrası hastalar için umut ışığı olmaya devam ediyor.

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli