HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma ile gündeme geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “suç işlemeye alenen tahrik”, “kamu görevlilerine görevleri nedeniyle hakaret” ve “tehdit” suçlamalarıyla re’sen soruşturma başlattı. Bu soruşturmanın, CHP MYK toplantısı sonrası Özel’in kamuoyuna yaptığı açıklamalar sebebiyle açıldığı belirtildi.
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, soruşturma kararına sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım ile tepki gösterdi. Yücel, “Genel Başkanımız Özgür Özel hakkında başlatılan bu soruşturma, ifade özgürlüğüne ve demokratik siyasete karşı yeni bir baskı girişimidir. Yargıyı araçsallaştırarak Türkiye’nin birinci partisinin Genel Başkanını kriminalize etmek kimseye fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Soruşturma açacağınıza, sandığı getirin” şeklinde eleştirilerde bulundu.
Özgür Özel’in, üç belediye başkanının gözaltına alınması sonrasında yaptığı MYK toplantısı sonrası yapmış olduğu açıklamalar büyük yankı buldu. Özel, “Hodri meydan, 2 Kasım Pazar. Madem birinci partisin, gel. Aday da olabiliyorsun. Meclis’te erken seçim kararını aldıracağız. Allah’ın korkağı, sen birinci parti olsan sandığa koşarsın” sözleriyle dikkat çekti. Ayrıca, “Bugün uçakta sorduruyorsun, ‘Özgür Özel halkı sokağa davet ediyor’… Ben halkı, güvenlik önlemlerinin alındığı meydanlarda demokrasi eylemlerine davet ediyorum. Sokağa davet edeceğim günü ben bilirim, o gün sen ne hâle düşeceğini düşün” dedi. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben “Seni yüzde 29 ile orada oturtmayacağız” şeklinde ifadeler kullandı.
Özgür Özel hakkında daha önce de bir fezleke düzenlenmişti. 2 Temmuz’da Meclis Başkanlığı’na sunulan fezlekede, Özel’in TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay’ın vermiş olduğu karara dair yaptığı açıklamalar gerekçe gösterildi. Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, bu fezlekeyi inceleyecek ve sonrasında Genel Kurul’da dokunulmazlığın kaldırılıp kaldırılmayacağına dair oylama yapılacak.
Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması süreci, öncelikle bir Hazırlık Komisyonu kurulmasıyla başlar ve fezleke detaylıca incelenir. Komisyon raporu, ardından Karma Komisyon’a gönderilir. Burada incelenen dosya ise son aşamada TBMM Genel Kurulu’na taşınır. Genel Kurul’da her fezleke için ayrı ayrı oylama gerçekleştirilir. Dokunulmazlığın kaldırılması durumunda ilgili milletvekili yargılanabilir; fakat milletvekilliği devam eder. Kesinleşen bir ceza alındığında ise milletvekilliği sona erer. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz hakkı da bulunmaktadır.
Bildirimler