HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Teknoloji ile birlikte tüketici alışkanlıklarının değişmesi, çevrim içi alışverişe duyulan ilgiyi artırdı. E-ticaret platformlarının hızlı ve kolay erişim sağlaması, tüketicilerin korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin önemini de gözler önüne serdi.
Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı, mesafeli sözleşmelerle ilgili yaşanan sorunları önlemek amacıyla yeni yasal düzenlemeler başlattı. Sipariş edilen ürünlerin önceden görülmeden alınması, tüketicinin zayıf taraf olmasına yol açıyor. Bu nedenle cayma hakkı, ön bilgilendirme yükümlülüğü ve sözleşmenin ifası gibi konular yasal olarak güvence altına alındı.
Ancak, bazı firmaların tüketici haklarıyla çelişen uygulamaları nedeniyle denetimler artırıldı. Cayma hakkının kullanımı sırasında bedel iadesinin yapılmaması veya gecikmesi, kampanya dönemlerinde siparişlerin zamanında ulaşmaması gibi durumlar Bakanlık tarafından dikkatle inceleniyor. Ayrıca, stokta bulunmama gibi gerekçelerle siparişlerin iptal edilmesi ve bedel iadesinin gecikmesi, tüketici mağduriyetine neden olan önemli faktörler arasında yer alıyor.
Yürütülen denetimlerin sonucunda, 2024 yılı Ekim ayında yapılacak incelemelerde 18 e-ticaret firmasına toplam 40,3 milyon TL idari para cezası verildi. 2025 yılının ilk çeyreğinde ise 49 firmaya yine benzer gerekçelerle toplam 53,4 milyon TL ceza uygulandı. Şu anda 19 firma hakkında devam eden denetim süreçleri mevcut.
Ticaret Bakanlığı, değişen alışveriş alışkanlıklarına yönelik olarak tüketici haklarının korunması ve adil rekabetin sağlanması amacıyla, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği doğrultusunda etkili ve yaygın denetim faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi.
Bildirimler