AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
MERSİN-BHA
Mersin Uluslararası Limanı (MIP), Türkiye’nin en büyük derin deniz terminali olarak, 455 milyon dolarlık yatırım tutarına sahip East Med Hub 2 (Doğu Akdeniz Merkezi) Terminali’nin ilk fazının tamamlandığını resmi bir törenle duyurdu. Törene Mersin Valisi Atilla Toros, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Kamu-Özel Sektör İş Birliği Daire Başkanı Ali Kamil Özmen ve Singapur Türkiye Büyükelçisi Kok Li Peng gibi birçok yetkili katılım gösterdi.
Yeni yatırım, Türkiye’nin uluslararası ticaret altyapısını güçlendirerek, küresel tedarik zincirindeki konumunu da pekiştirecek. İlk fazı tamamlanan rıhtım, 17,5 metre derinlik ve 880 metre uzunluğuyla 24 bin TEU kapasiteli modern konteyner gemilerine hizmet verebilecek. Projenin, 2026 yılının ilk yarısında tüm aşamalarıyla devreye alınması hedefleniyor. MIP, yeni yatırımla birlikte yıllık konteyner elleçleme kapasitesini 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkaracak. Ayrıca, Mersin’i Doğu Akdeniz’in önemli lojistik merkezlerinden biri haline getirerek, aynı anda iki Ultra Büyük Konteyner Gemisi’ni ağırlayabilme kapasitesine sahip olacak.
Mersin Valisi Atilla Toros, törende yaptığı konuşmada; “Mersin Limanı’nın rıhtım genişletme yatırımı açılışının heyecanı büyük bir gurur kaynağı. Liman, 19. yüzyıldan bu yana temelleri atılmış ve günümüzde dünyanın en büyük 100 limanı arasında 91. sırada yer alıyor. Yeni yatırım ile konteyner kapasitemiz çok daha yükseklere çıkacak,” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez de konuşmasında Mersin Limanı’nın bölgedeki transit yük trafiğinde kritik bir merkez haline geldiğini belirterek, “Liman, ülkemizin küresel ticaretteki rekabet gücünü artıran öncü bir lojistik üs olmuştur. Liman altyapısı, ihracatımız açısından büyük önem taşıyor,” dedi.
PSA Avrupa & Akdeniz ve PSA Orta Doğu & Güney Asya Bölge CEO’su Vincent Ng, yatırımın önemine değinerek, “EMH2’nin 2026 yılında tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. PSA olarak Mersin Uluslararası Limanı’nın geleceğine yatırım yapma kararlılığımız sürüyor,” diyerek sürdürülebilir dekarbonizasyona olan bağlılıklarını ifade etti.
MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, projenin çevresel, ekonomik ve toplumsal katkılarına dikkat çekerek, yeni yatırımla birlikte Mersin’i global lojistik ağında daha güçlü bir oyuncu haline getireceklerini belirtti.
Projenin ikinci fazında 17,6 hektarlık yeni operasyon alanı devreye alınacak. Burada yer alacak elektrikli otomatik raya monteli ve gemiden karaya vinçler, limanın operasyonel kabiliyetlerini artıracak ve MIP’nin 2030’a kadar karbon emisyonlarını %50 azaltma hedeflerine katkı sağlayacak.
Bildirimler