AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında özel gündemle toplanacak. Bu oturuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iştirak edecek. Özel oturumda, Kurtulmuş’un yanı sıra çeşitli siyasi partilerin temsilcileri de konuşma yapmayı planlıyor.
23 Nisan kutlamaları kapsamında Meclis’te bir dizi etkinlik ön görülüyor. Bu bağlamda, TBMM Başkanı Kurtulmuş, 22 Nisan Pazartesi günü, 30 farklı ülkeden gelen dünya çocuklarını kabul edecek. Aynı gün, TBMM bünyesinde “Çocuk Forumu” da gerçekleştirileceği duyuruldu.
22 Nisan Salı günü ise TBMM Genel Kurulu’nda “23 Nisan Çocuk Özel Oturumu” gerçekleştirilecek. Oturumun açılışı TBMM Başkanı Kurtulmuş’un konuşmasıyla yapılacak. Ardından, Başkanlık Divanı oturumu yönetecek çocuk başkan ve katip üyelere devredilecek. Bu özel toplantıda çocukların yönetiminde bir Genel Kurul gerçekleştirilecek.
23 Nisan Çarşamba günü ise hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın hem de Meclis’in açılışının 105. yıl dönümünün kutlanacağı özel oturum düzenlenecek. Günün sonunda, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ev sahipliğinde düzenlenecek bir resepsiyonla kutlamalar devam edecek.
Meclis’in gündeminde ayrıca kanun teklifleri ve komisyon toplantıları da bulunmakta. Meclis, haftalık çalışmaları çerçevesinde Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına uygun olarak hazırlanan Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak.
Söz konusu teklifle, gereksiz yere 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan veya çağrı bırakanlara uygulanacak idari para cezası 250 liradan 1500 liraya yükseltilecek. Asılsız ihbar durumunda, ve bu durum tutanakla belgelendiğinde, 15 bin lira ceza uygulanacağı belirtiliyor.
Bunun yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sunduğu hizmetlerden elde edilen gelirler özel gelir olarak kaydedilecek ve bu bütçede kullanılacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki uzman ve uzman yardımcıları da Devlet Memurları Kanunu’na tabi hale getirilecek.
Üst düzey kamu yöneticiliklerine atanacak adaylar için aranan hizmet süresi hesaplamasında, kamu kurumlarıyla birlikte özel sektör, serbest çalışma ve uluslararası kuruluşlardaki süreler de dikkate alınacak.
Komisyonlar da yoğun bir çalışma dönemine girecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, Türkiye Elektrik İletim A.Ş, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve bağlı ortaklıkların 2021-2022 dönemine ait mali tablolarını değerlendirecek.
Ayrıca, Yapay Zeka Araştırma Komisyonu bu hafta, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜİK, İŞKUR ve Ankara Üniversitesi temsilcilerini dinleyecek. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bazı belediyelerin çocuk hakları temsilcilerini ağırlayacak.
Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) TBMM tarafından seçilecek 5 üye için süreç başlatılacak. Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden oluşan Kurulu Karma Komisyon, ilk toplantısını yaparak aday adaylık başvurularını değerlendirecek. Bu amaçla bir Alt Komisyon kurulacak ve değerlendirme raporu Karma Komisyon’a sunulacak. Belirlenecek 15 aday ise TBMM Genel Kurulu’na bildirilecek ve oylama ile HSK’ye 5 yeni üye seçilmiş olacak.
Bildirimler