AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Ankara-BHA
MEB, resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip liseleri ile proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi için bir merkezi sınav düzenleyecek. Bu sınav, yurt içinde 973 sınav merkezinde yer alan 3 bin 938 okulda, toplamda 62 bin 693 salonda ve yurt dışında ise 13 sınav merkezinde, 13 okulda bulunan 37 salonda yapılacak.
Toplam 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu sınavda katılma zorunluluğu bulunmuyor. Sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme ile liselere yönlendirilecek.
Sınavda, 8’inci sınıf öğretim programındaki kazanımlar esas alınarak, öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme ve bilimsel süreç gibi becerilerinin ölçülmesi hedefleniyor.
Türkiye saatine göre 09.30’da başlayacak birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sunulacak ve bu bölüm için 75 dakika süre verilecek.
İkinci oturum ise 11.30’da başlayarak, matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve öğrencilere 80 dakika süre tanınacak.
Oturumlar arasında 45 dakikalık bir süre olacak; öğrenciler bu sürede okul bahçelerine çıkabilecek ve ihtiyaçlarını giderebilecek.
Sözel ve sayısal alanlardaki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin alt testine ait ham puanı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.
“Kimlik belgesi bulundurmak zorunlu” mesajı da önemli. Öğrencilerin sınav günü yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ile geçerli bir kimlik belgesi bulundurmaları gerekmekte. Ayrıca, en az iki koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, birer kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak bir silgi de yanlarında olmalı.
Geçen yıllarda olduğu gibi, öğrenciler sınav kitapçıklarını bir gün sonra sınava girdikleri okullardan temin edebilecekler.
Sınava katılmayan öğrenciler için yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından düzenlenecek. Yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık gün sayısına göre yapılacak. Eşitlik durumunda ise 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanları dikkate alınacak.
Merkezi sınav sonuçları, 11 Temmuz 2025 tarihinde “https://www.meb.gov.tr” adresinden açıklanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta ile gönderilmeyecek.
Tercih işlemleri 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos’ta ilan edilecek. 1 ve 2’nci nakil tercih başvuruları ve sonuçları ise 4-14 Ağustos arasındaki dönemde gerçekleştirilecek.
Bildirimler