AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla gerçekleştirilen ibadetlerden biri olan kurban, müslümanlar tarafından belirli şartlar altında yapılmaktadır. Kurban Bayramı süresince bu kesim işlemi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun şekilde gerçekleştirilecektir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban konusundaki önemli soruları 10 başlık altında yanıtladı.
1 – KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
Kurban kesim vakti, bayram namazının kılındığı yerlerde bayram namazından hemen sonra, kılınmadığı yerlerde ise sabah namazı vaktinin girmesiyle başlar. Kurbanlık hayvanların sadece Kurban Bayramı günleri içinde kesilmesi gerekmektedir. Bu süre boyunca hem gündüz hem de gece kesim yapılabilir.
2 – KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Kendi akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları karşılanmış ve borçlarından başka yeterli mal varlığı olan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlü sayılır. Yani, temel ihtiyaçlarından ve borçlarından bağımsız olarak en az 80,18 gram altın ya da bu değerde bir varlığı bulunanların kurban kesmesi gerekmektedir.
3 – KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR HANGİ NİTELİKLERİ TAŞIMALI?
Kurbanlık hayvanın sağlıklı, besili ve organlarının eksiksiz olması şarttır. Kötürüm halde olan, zayıf ve hasta, kesilmek için gidemeyecek derecede topal olan, gözleri kör ya da dişleri dökülmüş hayvanlar kurban edilemez. Ancak, doğuştan boynuzsuz olan, hafif topal ya da hafif hasta olan, bir kulağı delik ya da yırtılmış hayvanların kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.
4 – KURBANLIK HAYVANI ELEKTRİK VEYA NARKOZLA BAYILTARAK KESMEK CAİZ MİDİR?
Klasik kesim yöntemi esas olmakla birlikte, hayvanın fazla eziyet çekmemesi amacıyla elektrik veya narkozla bayıltılarak kesilmesi caiz kabul edilir. Fakat eğer hayvan kesim sırasında şok etkisiyle ölürse, bu durumda kurbanlık olmaktan çıkar ve eti de tüketilemez. Zira kesim esnasında hayvanın canlı olması şarttır.
5 – KURBAN KESMEK YERİNE SADAKA VERMEKLE İBADET YERİNE GETİRİLMİŞ OLUR MU?
Kurban ibadeti, bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Sadece paranın verilmesi ya da hayvanın sadaka olarak verilmesi kurban yerine geçmez. Yani kurban bedelinin yoksullara verilmesi, kurban ibadeti için yeterli değildir.
6 – KURBANLIK OLARAK SATIN ALINAN HAYVANA, DAHA SONRA BAŞKALARI ORTAK EDİLEBİLİR Mİ?
Küçükbaş hayvanlar haricinde, büyükbaş hayvanlar 7 kişiye kadar ortak alınabilir. Bu durumda, hayvan satın alındıktan sonra veya eldeki büyükbaş hayvana yeni ortak eklenmesi mümkündür, ancak her bir hissenin yedide birden az olmaması gerekmektedir.
7 – KURBANIN ETİ, DERİSİ VE BAĞIRSAKLARI GİBİ KISIMLARININ KURBAN SAHİBİ TARAFINDAN SATILMASI CAİZ MİDİR?
Kurbanın eti, sahibi ve ailesi tarafından tüketilebilir ya da ihtiyacı olanlara sadaka olarak verilebilir. Ancak kurbanın et, deri ve diğer unsurlarının sat
Bildirimler