KAPALI
SABAHA KALAN SÜRE
Ankara-BHA
Bakan Bayraktar, 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu’nda yaptığı konuşmada, geçen yüzyılın altına hücum yüzyılı olduğunu belirtti ve “Şimdi yeni yüzyıl, yeni dönemde kritik madenlere hücum.” ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar, Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen forumda, Türkiye’nin 2016 yılından sonra petrol ve gaz stratejisinde önemli değişiklikler yaşandığını söyledi. Toplantıda, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Güler Sabancı açılış konuşmasını yaparken, moderatörlük görevini Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler üstlendi.
Bayraktar, Türkiye’nin yeni stratejisinin üç temel ayağını sundu. İlk olarak, Türkiye’nin kendi gemileri ve filosu ile daha yoğun bir arama faaliyetinde bulunduğunu belirtirken, bu kapsamda Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptıklarını anımsattı. Günlük 8,8 milyon metreküp gaz ürettiklerini vurgulayan Bakan Bayraktar, Türkiye’deki 3,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladıklarını ifade etti.
Bayraktar, bu ayın sonunda gaz üretiminin 9,5 milyon metreküpe ulaşacağını ve 1. fazın tamamlanacağını açıkladı. Önümüzdeki yıl, üretimin iki katına çıkarılarak Türkiye’nin yıllık 7,5 milyar metreküp doğal gaz üretme kapasitesine ulaşacağını belirtti. Bu miktarın, Cumhuriyet tarihi boyunca üretilen doğal gazın neredeyse 50 katı olduğunu dile getirdi.
Stratejinin ikinci ayağının, daha önce keşfedilmemiş bölgelere yönelmek olduğunu söyleyen Bayraktar, 2021’deki Gabar keşfine dikkat çekti. Gabar’ın şu anda günlük 80 bin varil petrol ürettiğini belirtti. 2016 yılında Türkiye Petrolleri’nin günlük petrol üretiminin yalnızca 36 bin varil seviyesinde olduğunu hatırlatarak, bölgedeki potansiyelin çok daha büyük olduğunu öngördüklerini ifade etti.
Bakan, stratejinin üçüncü ayağı ile ilgili olarak, yakın zamanda Türkiye’nin konvansiyonel olmayan üretimleri destekleme yönünde adımlar attığını aktardı. Diyarbakır’da 4 sahada konvansiyonel olmayan üretime yönelik yeni bir ortaklık kurduklarını, çatlatma (cracking) yöntemi ile petrol üretimi gerçekleştireceklerini kaydetti.
Güneydoğu ve Trakya bölgelerindeki saha çalışmaları için umutlu olduklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, bu stratejinin ilk iki ayağı gibi bu alanda da başarılı olunması durumunda Türkiye’de önemli değişimlerin yaşanacağını bildirdi.
Bayraktar, Türkiye’nin kritik madenlere yönelik yeni yüzyıldaki stratejisini de ele alarak, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementlerinin Türkiye’nin önemli rezervleri arasında yer aldığını ve bu değerlerin ekonomiye kazandırılmasının öncelikli konular arasında olduğunu belirtti.
Bildirimler