DOLAR 40,1901 0.22%
EURO 47,1146 0.08%
ALTIN 4.312,780,91
BITCOIN 4719462-0.10636%
Bolu
27°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Köy Tiyatroları: Sanatla Hayatları Değişen Kadınlar

Köy Tiyatroları: Sanatla Hayatları Değişen Kadınlar

ABONE OL
Haziran 9, 2025 16:53
Köy Tiyatroları: Sanatla Hayatları Değişen Kadınlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL


İZMİR – BHA

İzmir’de kırsal yaşamı sanatla buluşturan önemli bir adım atıldı. Kurulan Köy Tiyatroları birimi, yerel halkın sanata erişimini sağlarken, oyuncuların ve izleyicilerin yaşamlarında önemli değişimlere yol açıyor.

Tiyatro toplulukları, genellikle orta yaş üstü kadınlardan oluşurken, aldıkları eğitimlerle birlikte özgüven kazanarak sahneye çıkma fırsatı buluyor. Bu süreç, toplumsal tabuları yıkarak içe kapanık hayatları aydınlatıyor.

Tarım işçiliği yapan ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, kanserle savaşı da tiyatro aracılığıyla kazanmış durumda. İzmir’in köylerinden gelen bu sanatçılar, tüm Türkiye’ye umut ve sanat mesajı gönderiyor.

Kahvehaneden sahneye uzanan yol

Ulamış Köy Tiyatrosu’nun 76 yaşındaki oyuncusu Ayşe Duruk, tiyatronun hayatını değiştirdiğini vurgulayarak, “Eskiden kahvenin önünden geçmeye çekinirdik, şimdi orada oyun oynuyoruz,” ifadesini kullandı. Tarım ve hayvancılıkla hayatını sürdüren Duruk, tiyatro eğitimine katılma konusundaki tereddütünü de dile getirerek, “Başta ‘yapamam’ dedim, ama şimdi bastonumla sahnedeyim. Turnelere katıldım, yeni şehirler gördüm. Üç kuşak tiyatro oynuyoruz, bu hayal bile edilemezdi,” dedi.

Aynı köyden 49 yaşındaki Aslı Esenli ise çocukluğunun hayalini gerçekleştirdiğini belirterek, “Hayvanlarımı besleyip provalara koşuyorum. Pazarcılık, hayvancılık ve tiyatroculuk yapıyorum. Tiyatroda mutluyum; hedefimiz Avrupa’ya açılmak!” açıklamasında bulundu.

Tarladan sahneye, kanserden iyileşmeye

Çiftçilik yaparken tiyatroya katılan 60 yaşındaki Fatma Gider, “Tarlada yorgunluktan yemek yiyemediğim zamanlar oluyor, ama tiyatro varsa her şeyi bırakıp koşuyorum. Önceleri çevremiz ‘Koskoca kadınlar, ne işiniz var?’ diyordu, ama şimdi gururla tiyatrocuyum,” diyerek deneyimlerini paylaştı.

86 yaşındaki Müjgan Hasdemir, Ürkmez Kadın Tiyatrosu’nun bir üyesi olarak tiyatronun kendisine nasıl bir enerji kattığını anlattı. Hasdemir, “Tiyatroyla tanışmadan önce hasta gibiydim, şimdi koşarak sahneye gidiyorum. Yedi oyunda oynadım, torunlarım gurur duyuyor. Evde kalsam belki hayatta olmazdım,” dedi.

Aynı tiyatrodan 60 yaşındaki Gülay Erdoğan ise kanseri tiyatro aracılığıyla atlattığını belirtti. Erdoğan, “Hastanede doktor, sahnede Başkanımız Dr. Cemil Tugay beni iyileştirdi. Dün ilacımı aldım, Ödemiş’te oyun oynadım, bugün sahnedeyim,” ifadelerinde bulundu.

Ekibin tek erkek oyuncusu 81 yaşındaki Tezcan Alkurt da, cilt kanserini tiyatro aracılığıyla yendiğini söyleyerek, “Sahnede hastalığımı unutuyorum. Kadınların sorunlarını anlatan bu tiyatro, benim çocukluk aşkım. Dr. Cemil Tugay’a teşekkür ediyorum,” dedi.

24 Bin seyirci, ödüllü başarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Genel Sanat Koordinatörü Vedat Murat Güzel, projenin 10 köyde 200 katılımcıyla büyüyüp, 200’e yakın gösteriyle 24 bin seyirciye ulaştığını açıkladı. Güzel, “Kırsalda sanata erişimi zor olan insanlara tiyatroyla dokunduk. Örf ve geleneklerini sahneye taşıyan, çoğunlukla kadınlardan oluşan oyuncularımız izleyiciyi doğallıklarıyla büyülüyor. Aldığımız ödüller önemli ama asıl ödül, bu insanların değişen hayatları,” dedi.

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli