AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Düzce’de kamu işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolündeki güncel durumu değerlendirdi. Işıkhan, “Şubat ayında TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak tekliflerini sundular. Şu anda süreç TÜHİS tarafından yönetiliyor. Kısa sürede sonuç almayı ve işçilerimizle masada anlaşmayı umut ediyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile olan borçlarına dair, “Toplamda 149 belediye 30 milyar liralık prim borcunu yapılandırmak için SGK’ya başvurmuş durumda.” dedi.
Bakan Işıkhan, NTV televizyonunun canlı yayınında çalışma hayatının gündemine dair çeşitli soruları yanıtladı.
ÇOK SAYIDA KADIN GİRİŞİMCİ BİNLERCE LİRA TUTARINDA KREDİ KULLANDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün tarihine değinen Işıkhan, bu günün Türkiye’de geçmişte bazen siyasi anlaşmazlıklar çerçevesinde anılsa da günümüzde olgun bir demokratik bilinçle emeğin onurlandırıldığı bir gün haline geldiğini ifade etti.
Bakan, çalışma barışının ve sosyal adaletin önemine vurgu yaparak, çalışma hayatına dair tüm çalışmaları sosyal diyalog temelinde sürdürdüklerini belirtti.
Işıkhan, “1 Mayıs’ı sadece anma günü olarak değil, emeği ve alın terini yücelten bir toplumsal bilinç günü olarak görüyoruz. Ülkemizdeki emekçi kardeşlerimize, memurlardan işçilere, işverenlerden çiftçilere, esnafa kadar bütün üreticilere teşekkür ediyorum.” dedi. Türkiye’nin sağlam bir ekonomiye sahip olmasının arkasındaki en önemli faktörün, 32 milyonu geçen istihdam yapısı olduğunu vurguladı.
Bakan Işıkhan, sendikaların çalışma hayatına dair talepleri konusunda, sendika ve konfederasyonların sorunların çözümüne dair katkılarının önemli olduğunun altını çizdi.
Son yıllarda yapılan reformlarla sendikaların taleplerine uygun adımlar atıldığını belirten Işıkhan, sendikalı çalışan sayısındaki artışın emeğe verilen önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Işıkhan, “İstihdamı koruyup, üretimi destekleyen, çalışanları mağdur etmeyen ancak ülkenin bütçe gerçekleriyle uyumlu bir denge kurmak, Bakanlığımızın en temel sorumluluğudur.” dedi.
1 Mayıs’ı bir protokol günü olarak değil, emeğin ve sosyal adaletin kutlandığı bir gün olarak değerlendirdiklerini dile getiren Işıkhan, işçilerin taleplerini yerinde görmek için onlarla bir araya geleceklerini açıkladı.
“İşsizlik oranı son 25 yılın en düşük seviyesinde”
Vedat Işıkhan, TÜİK tarafından açıklanan 2025 mart ayı işsizlik verilerine de değinerek, “Bu ay yayımlanan işsizlik oranı 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine düştü. İşsizlik oranı son 25 yılın en düşük seviyesine geriledi.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Kamu toplu iş sözleşmesinin mevcut durumu hakkında bilgi veren Işıkhan, “Şubat’ta TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak teklifleri sunuldu. Şu anda süreç yönetiliyor. Toplu iş sözleşmelerinde dikkatli bir denge sağlanması gerekiyor. İşçi ve işveren sendikaları arasında koordinatörlük yapıyoruz. Amacımız işçilerin haklarını almasını sağlarken reel ekonomiyi de göz önünde bulundurmak.” dedi.
Bildirimler