AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
İstanbul’un eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında yer aldığı 7 sanıklı “ihaleye fesat karıştırma” davasında önemli gelişmeler yaşandı. Ulusal basında geniş yer bulan davada, Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen son duruşmaya İmamoğlu katılmadı. Savcının değişmesi, davanın seyri üzerinde büyük bir etki yarattı. 2023 yılında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin başlatılan soruşturma çerçevesinde açılan davada, ortaya atılan suçlamalar ve talepler dikkat çekiyor.
Duruşma esnasında davaya bakan savcının değişmesi nedeniyle esasa ilişkin mütalaanın henüz sunulmadığı belirtildi. Bu durumun ardından mahkeme heyeti, iddia makamına yeni mütalaasını hazırlaması için ek süre verilmesine karar vererek duruşmayı 24 Ekim’e erteledi. Duruşmada İçişleri Bakanlığı avukatı, Ekrem İmamoğlu hakkında yapılan şikayetlerin devam ettiğini ifade etti.
Duruşma öncesinde mahkemeye yalnızca haber ajansı temsilcilerinin alınacağı duyurulunca, basın mensupları ile güvenlik arasında kısa zamanlı bir tartışma meydana geldi. Basın mensupları karara tepki gösterirken, duruşmayı yalnızca ajans muhabirleri takip edebildi. Ayrıca, CHP’li çeşitli isimler ve İBB Başkan Vekili Nuri Aslan duruşma salonunda yer aldı.
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, savcının mütalaasını beş duruşum boyunca sunmamasını eleştirerek, “Bu süreç, müvekkilimin mağduriyetine neden oluyor. İddianame gerçeğe aykırı bir olay üzerinden hazırlanmış durumda. Masumiyet karinesi ve adil yargılanma ilkesi ihlal ediliyor” şeklinde konuştu. Polat, mahkemeden davanın düşürülmesi ya da durmasına karar verilmesini talep etti.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Beylikdüzü Belediyesi’ndeki bir ihalede sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek kamu zararına yol açtıkları, ihaleye katılma yeterliliğine sahip olmayan kişilerin sürece dahil edilmesinin sağlandığı ve bu sebeple 250 bin 86 TL fazla ödeme yapıldığı belirtiliyor. İddianamede İmamoğlu’nun yanı sıra Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam hakkında 3 ila 7 yıl hapis cezası ve siyasi yasak talep ediliyor.
Davada dikkat çeken bir nokta, savcılığın mütalaasını zamanında sunmaması ve kararın ertelenmiş olması. Tüm gözler, 24 Ekim’de gerçekleşecek duruşmada toplanacak. İmamoğlu’nun duruşmaya katılıp katılmayacağı ve davanın seyrinin nasıl gelişeceği merakla bekleniyor. Mahkemenin alacağı kararın, hem siyasi hem de hukuki açıdan önemli yankılar yaratması öngörülüyor.
Bildirimler