HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) liderliğinde gerçekleştirilen uluslararası bir araştırma, gençlerin dijital teknoloji ile olan etkileşimlerine dair önemli veriler sundu.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Technological Wellness Among Young People (TECHWELL)” projesi çerçevesinde Türkiye, Fransa ve İtalya’da yapılan araştırmalar, ergenlerin teknoloji kullanımı üzerinde yoğunlaştı.
YÜZDE 91, TEKNOLOJİYİ EBEVEYN KONTROLÜ OLMADAN KULLANIYOR
Çalışmalar kapsamında Türkiye, İtalya ve Fransa’da toplamda yaklaşık 1000 öğrenci, 400 öğretmen ve 400 veliye yönelik saha araştırmaları gerçekleştirildi.
Bu araştırmalar sonucunda, ergenlerin yüzde 91’inin teknolojiyi ebeveyn denetimi olmaksızın kullandığı belirlenirken, 10 yaşından önce akıllı telefon kullanmaya başlayanların, 13 yaşından sonra bu alışkanlığı kazananlara göre bağımlılık açısından iki kat daha fazla risk taşıdığı ortaya çıktı.
EKRAN SÜRESİ BİLİNÇLİ OLARAK ARTIRILIYOR
İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel, bu çalışmanın temellerinin 10 yıl önce yayımladığı “Dijital Çağda İllüzyonel Pazarlama” kitabına dayandığını ifade etti.
Dijital platformların kullanıcıların düşünülenden daha fazla etkili olduğunu vurgulayan Ertemel, kanca tekniği gibi yöntemlerle kullanıcıların ekran başında geçirdikleri sürelerin bilinçli olarak artırıldığını aktardı.
Doç. Dr. Ertemel, 2019-2020 yıllarında yaklaşık 2000 öğrenciye yönelik düzenledikleri eğitimlerle gençlere teknolojiyi daha bilinçli kullanmanın yollarını pratik ve uygulanabilir yöntemlerle öğrettiklerini belirtti ve bu çalışmaların akademik yayınlarla desteklendiğini dile getirdi.
“BAĞIMLILIK DÜZEYİNE ULAŞMA ORANI YÜZDE 21”
İTÜ’nün yürütücülüğündeki “TECHWELL” projesinde Türkiye’den İstanbul Valiliği, İtalya’dan Padova Üniversitesi, Fransa’dan UPEC Üniversitesi gibi 7 ortakla işbirliği yapıldığını aktaran Ertemel, projenin 15-17 yaş aralığındaki ergenlerin teknoloji kullanım習 alışkanlıklarını değiştirici uygulamalı eğitimleri içerdiğini ifade etti.
Saha araştırmalarında elde edilen önemli bulgulara dikkat çeken Ertemel, “Ergenlerde teknolojiyi kullanma yaşı ne kadar erken olursa, problemli telefon kullanımı da o kadar artıyor. Örneğin, 10 yaşından önce akıllı telefon kullanmaya başlayanlar, 13 yaşından sonra başlayanlara göre bağımlılık açısından iki kat daha fazla risk taşıyor. Çalışmada, ergenlerin yüzde 91’inin teknolojiyi ebeveyn denetimi olmadan kullandığı tespit edildi. Ayrıca, yüzde 82’sinde problemli telefon kullanımı gözlemlenmekte ve bu kullanımın bağımlılık düzeyine ulaşma oranı yüzde 20-21 civarında.” diye konuştu.
GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSU KIZLARDA DAHA YAYGIN
Doç. Dr. Ertemel, araştırmanın cinsiyete göre farklı dijital bağımlılık türlerini ortaya koyduğunu, kız öğrencilerde sosyal medya, erkek öğrencilerde ise dijital oyun bağımlılığının daha yaygın olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu” (FOMO) olgusunun kızlarda daha yaygın görüldüğünü dile getirdi.
Fransa’da çeşitli yasal düzenlemelere rağmen dijital bağımlılık
Bildirimler