KAPALI
İKİNDİYE KALAN SÜRE
İZMİR-BHA
Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) 2025 yılının Ocak-Mart döneminde gerçekleştirdiği ihracat, 4 milyar 477 milyon dolar olarak kaydedildi. Son bir yıllık süreçte ise toplam ihracat 18 milyar 228 milyon dolara ulaştı. Mart ayı itibarıyla sanayi ihracatı yüzde 3 artışla 873 milyon dolar, tarım ihracatı ise 595 milyon dolar seviyesine ulaştı.
EİB, Mart ayında toplam 1 milyar 588 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ocak-Mart dönemi verilerine göre sanayi ihracatındaki artış dikkat çekerken, 248 milyon dolarlık ihracata imza atan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, yüzde 6’lık artışla birinciliği korudu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ikinci sırada, 135 milyon dolarlık döviz getirisiyle yer aldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise 120 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada konumlandı.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında en yüksek artışı göstererek ihracatını yüzde 47 artırarak 46 milyon dolara çıkardı.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 103 milyon dolar, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 98 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 25 artışla 95 milyon dolarlık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de yüzde 5 artışla 95 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında 73 milyon dolarlık ihracat rakamı ile kayıtlara geçti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği 58 milyon dolara, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 36 milyon dolara ulaştı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 14 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, küresel ticaret dinamiklerindeki değişimlerin Türkiye’nin ihracat performansı ve ekonomik direnci üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirtti. ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleriyle birlikte Türkiye’nin, yüzde 10 ile AB ve Çin’den daha avantajlı görünmesine rağmen, bu durumun geçici olduğunu açıkladı. Eskinazi, korumacı politikaların uzun vadede başka alanlarda sorun yaratabileceğini vurguladı.
Emek yoğun sektörlerde yaşanan kayıpların görünür hale geldiğini kaydeden Eskinazi, hazır giyim sektöründeki düşüşün çarpıcı bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Mart ayı verilerine göre, uzun yıllardır ihracatta ilk üçte yer alan hazır giyimin Türkiye genelinde beşinci sıraya gerilediğini belirtti.
Enerji ve hammadde maliyetlerindeki artış, düşük kur politikası, yükselen işçilik giderleri ve daralan ihracat pazarlarının sektörler üzerindeki yükü artırdığına dikkat çekildi. Tarım sektörünün de benzer bir kayıp yaşadığına işaret eden Eskinazi, birkaç yıl öncesine kadar tarım ürünlerinin sanayi daralmasını telafi ettiğini, ancak günümüzde düşük kur politikasının tarım ürünlerinin rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Son olarak, bu durumu düzeltmek için sadece geçici kur artışlarının ya da teşvik mekanizmalarının yeterli olmayacağını, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliği artıracak yatırımların teşvik edilmesi ve öngörülebilir bir ekonomi politikası izlenmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi. Döviz kur
Bildirimler