AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Düzce Belediyesi, havaların ısınmasıyla birlikte artan sinek ve haşerelere karşı yürüttüğü mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yapılan açıklamaya göre, Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki Vektör Mücadele Birimi, yaz aylarının başlamasıyla sivrisinek ve karasineklere karşı ilaçlama faaliyetlerine devam ediyor. Yıllık mücadele programı çerçevesinde hareket eden ekipler, karasinek ve sivrisinek larvalarının yoğun olarak bulunduğu bölgelerde etkin ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor. Ekipler; 1.093 ahır ve gübrelik, 2.100 fosseptik çukuru ile durgun su birikintisi olan 190 alanda gündüz saatlerinde dört ekiple ikinci tur larva ve uçkun mücadelesi gerçekleştiriyor. Ayrıca her mahallede haftada iki gün, muhtarlarla iş birliği halinde gece saatlerinde hacimsel ilaçlamalar yapılmakta. Bu kapsamlı mücadele, hava sıcaklıklarının belirli bir seviyenin altına düşmesine kadar sürecek.
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ’NE DİKKAT!
Veteriner İşleri Müdürlüğü, son yıllarda ülkemizin kuzey bölgelerinde yayılmaya başlayan istilacı türlerden biri olan Asya Kaplan Sivrisineği’nin Düzce’de görülmeye başlandığını bildirdi. Bu türün diğer sivrisineklerden farklı olarak temiz suya yumurta bırakabildiği vurgulanarak, “Bahçe sebzeciliği ve hobi bahçeciliğinin yaygın olduğu ilimizde, bu durum sinekler için uygun üreme alanları yaratmaktadır. Koruyucu önlem alınmadan biriktirilen sular, sivrisineklerin ideal üreme alanı haline gelecektir. Aile sağlığımız için su birikintilerini kapalı tutmalı veya bu suları üç günden fazla bekletmemeliyiz” denildi.
GECE İLAÇLAMALARI BAŞLADI
Düzce’deki 63 mahalle ve 17 mücavir alanda gece ilaçlamaları, 10 Haziran itibarıyla başlamıştır. Uygulamalar, her bölgede haftada bir gün olmak üzere yaz boyunca sürecek.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ 2011’DE GÖRÜLDÜ
Özellikle “agresif bir tür” olarak nitelendirilen Asya Kaplan Sivrisineği, havaların ısınmasıyla hızlı bir gelişim göstermekte ve yumurta sayısını artırmaktadır. Güney Amerika’dan gemilerle Türkiye’ye getirilen bu tür, ilk kez 2011’de Trakya’da, 2017’de ise Karadeniz bölgesinde kaydedilmiştir ve sonrasında farklı bölgelere yayılmıştır.
“DIŞARIDAKİ SU BİRİKİNTİLERİ ÖNLENMELİ”
Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya Kaplan Sivrisineği’nin ısırdığı kişilerde yaratabileceği alerjik reaksiyonlara dair şu bilgileri paylaştı: “Isırılan bölgede kasılma ve kızarma gibi belirtiler oluşabilir. Kızarıklık açısından buz uygulamak, iltihabın yayılmasını ve kaşıntıyı engelleyebilir. Antihistaminik merhemler de kullanılabilir. Eğer belirtiler geçmezse bir doktora görünmek gerekir. Bu sivrisinek, boğaz bölgesini ısırırsa, oluşan şişlik tehlikeli olabilir ve bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.”
İyison, bu türün yumurtalarını su birikintilerine bıraktığını ve şöyle devam etti: “Yumurtalarını genelde sığ su alanlarına bırakırlar. Dereler, açık alandaki su birikintileri, su kanalları, bidonlar ve havuzlar, sivrisineklerin yumurtlama yerleri arasındadır. Uygun şartlar altında, bir hafta içerisinde çoğalabilirler ve bir kerede yaklaşık 50 yumurta bırakabilirler. Bu sebeple dışarıdaki su birikintilerinin önlenmesi önemlidir. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, su birikintileri olan ve olmayan bölgelerde, bu sivrisineklerle bağlantılı sarıhumma ve dang humması gibi
Bildirimler