AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Düzce Dağı Efsanesi: Gerçek Neymiş?
Düzce’nin kuzey kesiminde Akçakoca Dağları, doğu kesiminde Bolu Dağları, güneydoğu ve güney kesiminde de Abant Dağları’nın batı uzantıları bulunmaktadır. İlin yüzölçümü olan 2.573 km² alanın sadece %27’si dağlık alanlardan oluşmaktadır. Diğer yandan, Bolu topraklarının %56’sı dağlarla kaplıdır. Bolu’daki dağlar, en yüksek noktası 1980 m. ile Çele Doruğu olan Bolu Dağları, Abant Dağları (1748 m.), Gerede’nin kuzeyinde Arkut Dağı (1877 m.) ve Göl Dağları (1112 m.) şeklinde sıralanmaktadır. Toplamda, Bolu ve Düzce ile bağlı ilçelerinin yüzölçümü 8.294 km2 olarak ölçülmektedir.
Bolu ve Ormanlık Alanlar: Düzce mi, Bolu mu?
Bolu’nun 830 bin hektarlık yüzölçümünün %60’ı ormanlarla kaplıdır, yani ilin toplam 496 bin hektarlık alanı ormanlarla çevrilidir. Düzce ilinin 260 bin hektarlık yüzölçümünün ise sadece %47’si ormanlarla kaplıdır. Düzce’nin ormanlık alanı ise 123 bin hektardan azdır. Bu durumda, Düzce hem yüzölçümü hem de ormanlık alan yüzdesi açısından Bolu’dan daha az ormanlık ve dağlık alana sahiptir. Bolu ormanlarının yüzölçümü, Düzce’nin üç katından fazla büyüklüktedir.
Düzce’nin Coğrafi Güzellikleri ve Çabaları
Düzce’nin, Bolu’nun coğrafi güzelliklerine sahip çıkma çabası sadece Bolu Dağı ismiyle sınırlı değildir. İlimizde bulunan dünyaca ünlü güzelliklerden biri olan Abant Milli Parkı’na, Düzce Samandere Şelalesinden alternatif yol yapım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Düzce Yığılca üzerinden Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret eden turistler için alternatif turizm güzergahları oluşturma çalışmaları sürdürmektedir. Yaklaşık 25 yıl önce Bolu’dan ayrılan Düzce, hala coğrafi güzelliklerini korumak ve tanıtmak adına çabalara devam etmektedir.
Bildirimler