ANKARA-BHA
ABD’li bilim insanları, pirinç tanesinden daha küçük boyuta sahip olan ve vücuda enjekte edilebilen dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Geçici bir kalp düzenleyici olarak tasarlanan bu yenilikçi cihaz, ışıkla kontrol edilebiliyor ve belirli bir süre sonra vücut içinde kendiliğinden eriyerek kayboluyor.
Geçici kalp pilleri için yeni bir alternatif olarak ortaya çıkan bu cihaz, milyonlarca insanın kalp ritmini düzenlemek üzere kullandığı kalıcı kalp pillerine bir alternatif sunma amacında. Özellikle doğuştan kalp hastalığı olan bebekler ve ameliyat sonrası geçici kalp piline ihtiyaç duyan hastalar için önemli bir çözüm olabileceği düşünülüyor.
Yetişkinlerde de kalp ameliyatlarının ardından normale dönüş süreçlerine katkıda bulunabileceği ifade ediliyor. Mevcut geçici kalp pilleri, kalp kasına dikilen elektrotlar ve göğse bağlı kablolarla çalışırken, çıkarılmaları sürecinde komplikasyon risklerini de beraberinde getiriyor. Örneğin, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarılan ABD’li astronot Neil Armstrong’un iç kanama nedeniyle hayatını kaybettiği biliniyor.
Yeni nesil kablosuz kalp pili, yalnızca 1 milimetre kalınlığı ve 3.5 milimetre uzunluğuyla enjektörle vücuda yerleştirilecek kadar küçüktür. Cihaz, hastanın göğsüne yerleştirilen yumuşak bir yama ile birlikte çalışıyor. Yama, düzensiz kalp atışlarını algıladığında ışık sinyalleri aracılığıyla kalp piline hangi ritimde çalışması gerektiğini iletiyor. Elektrik enerjisi, vücut sıvılarıyla etkileşimde bulunan bir galvanik hücre aracılığıyla üretildiği bildirildi ve bu cihazın, fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve laboratuvar ortamında test edilmiş insan kalp dokularında başarılı sonuçlar elde ettiği açıklandı.
Çalışmanın başyazarı olan Prof. John Rogers, kalp pilinin önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde insanlar üzerinde test edilmeye başlanabileceğini aktardı. Chicago Üniversitesi’nden Bozhi Tian ise, bu yeni nesil kalp pilinin tıbbi teknolojide devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu belirterek, kardiyoloji dışında sinir yenilenmesi, yara iyileşmesi ve akıllı implantlar gibi birçok alanda yeni fırsatlar sunabileceğini değerlendirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları, dünya genelinde en yüksek ölüm oranına yol açan sağlık sorunları arasında yer almaktadır.