AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
ANKARA-BHA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni “Doğum Yardımı Yönetmeliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yönetmelik, doğum yardımı uygulamasının usul ve esaslarını düzenlemektedir. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla doğan çocuklar için doğum yardımından faydalanmak isteyen ailelerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
Doğum yardımından yararlanmak için gerekli koşullar
Bu yardımdan faydalanabilmek adına aşağıdaki şartların sağlanması önem taşımaktadır:
– Anne veya baba ya da her ikisinin Türk vatandaşı olması,
– Ailenin Türkiye’de ikamet etmesi,
– Başvurunun belirlenen usul ve esaslara uygun bir şekilde yapılması,
– Başvurunun ve işlemlerin sistem üzerinden gerçekleştirilmesi.
Bu şartlar yerine getirilmeden doğum yardımından yararlanmak mümkün değildir.
Başvuru süreci
Doğum yardımı başvuruları, çocuğun Kimlik Paylaşımı Sistemi’ne (KPS) kaydının tamamlanmasının ardından gerçekleştirilebilir. Başvurular, şu şekillerde yapılır:
– İlk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay içinde başvuru yapılmalıdır.
– Diğer çocuklar için başvurular, çocuğun 5 yaşına gelmeden önce tamamlanmalıdır.
Başvuru işlemleri, eğer anne Türk vatandaşı ve sağ ise anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılmaktadır. Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmesi durumunda başvuru, Türk vatandaşı baba veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılabilir. Anne ve babanın her ikisinin vefat etmesi durumunda ise başvuru yalnızca çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılabilecektir.
Başvuruda, anne ve babanın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının yanı sıra, doğruluk beyanı ve Bakanlık tarafından talep edilebilecek diğer bilgilerin de belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, evlat edinilen çocuklar için de ilgili bilgi ve belgelerin başvuruya eklenmesi zorunludur.
Başvuru sonuçlarının değerlendirilmeleri
Başvurular, sistem üzerinden en geç 15 gün içinde sonuçlanmaktadır. Gerekli durumlarda fiziki belge incelemesi veya yerinde araştırma yapılabilmesi adına Bakanlık, gerekli düzenlemeleri yapabilir.
Doğum yardımı tutarları
Doğum yardımı miktarı, annenin daha önce sağ doğurduğu çocuk sayısına göre belirlenmektedir. Türk vatandaşı olmayan annelerden doğan çocuklar bu değerlendirmelere dâhil edilmezken, evlat edinilen çocuklar, çocuk arttırım sayısına dahil edilir ve evlat edinilme tarihi esas alınır. Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinden önce doğmuş çocuklar da çocuk sayısına eklenir.
Doğum yardımı ve vergi durumu hakkında bilgilendirme
Doğum yardımları, başvurunun sisteme kaydedilmesi ve gerekli incelemelerin yapılmasının ardından onaylandığı tarihte KPS’deki nüfus kayıtlarını referans alarak ödenecektir. Başvuru yapılan ay dikkate alınarak ödeme yapılacak ve hiçbir vergi ya da kesinti uygulanmayacaktır.
Yönetmelikte belirlenen doğum yardımı miktarları ise aşağıdaki gibidir:
– İlk çocuk için tek seferlik 5 bin TL,
– İkinci çocuk için, başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşına kadar (60. aya kadar) aylık 1500 TL,
– Üçüncü ve sonraki çocuklar için, yine başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşına kadar (60. aya kadar) aylık 5 bin TL.
Haksız yardımların geri ödemesi konusunda düzenlemeler
Haksız bir şekilde doğum yardımı alanlar, yapılan ödemeleri faiziyle geri ödemeye mecbur kalacaklar. Gerçeğe aykırı belge düzenleyen ve kullanan kişiler hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Değişen durumların bildirilmesi
Doğum yardımı ödemesinin yapılmasını veya sürekliliğini etkileyen bir durum oluştuğunda, hak sahibinin bu durumu bir ay içerisinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na veya ilgili
Bildirimler