DOLAR 39,0789 0.24%
EURO 44,1740 -0.07%
ALTIN 4.145,280,20
BITCOIN 4198283-1.78005%
Bolu
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Doğu Akdeniz’de Gemi Trafiği İzleme Projesi Hayata Geçti!

Doğu Akdeniz’de Gemi Trafiği İzleme Projesi Hayata Geçti!

ABONE OL
Mayıs 3, 2025 14:08
Doğu Akdeniz’de Gemi Trafiği İzleme Projesi Hayata Geçti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki deniz trafiğinin izlenebilmesi amacıyla başlatılan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Projesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu proje, bölgedeki deniz trafiğinin yerli sistemlerle izlenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Bakan Uraloğlu, 23 Ocak 2024 tarihinde KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın katılımıyla düzenlenen imza törenine dikkat çekerek, KKTC’de üç farklı noktada gemi trafik gözetleme istasyonlarının inşaat ve altyapı çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Uraloğlu, projenin getirecekleri hakkında şöyle konuştu: “Bu proje ile Mavi Vatan’ımızda çıkarlarımızı koruyacak, KKTC çevre denizleri ve ülkemiz arasındaki deniz alanında deniz trafiğini izleyebileceğiz. Tamamen milli olarak geliştirilecek yazılım sayesinde tüm altyapımızı millileştirerek bu alanda teknolojik bağımsızlık elde edeceğiz.”

Projenin Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ve HAVELSAN’ın yükleniciliğini üstlendiğini belirten Uraloğlu, Gazimağusa’da bir Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Merkezi inşa edileceğini ifade etti. Ayrıca, Selvitepe’deki otomatik tanımlama sistemi (OTS) verileri ile Kantara’daki OTS ve radar verilerinin entegrasyonunun sağlanacağına vurgu yaptı.

Karpaz, Sadrazamköy ve Çayırova’daki trafik gözetleme istasyonlarının inşasına da başlandığını söyleyen Uraloğlu, Mersin GTH Merkezi’nde uzaktan yedekleme ve konsol kurulumunun yapılacağını da aktardı.

Bakan Uraloğlu, GTH’nin ana bileşenlerinden biri olan trafik gözetleme istasyonlarının radar cihazları, kameralar, haberleşme ekipmanları ve meteoroloji algılayıcılarıyla donatılacağını, bu sayede 24 saat kesintisiz izleme yapılabileceğini vurguladı. Böylece, GTH kapsamındaki herhangi bir geminin anında tespit edilip, bilgilerin hem KKTC’deki merkeze hem de Türkiye’deki Mersin GTH Merkezi’ne iletilebileceğini bildirdi.

Uraloğlu, sistemin çalışma prensiplerine dair şu bilgileri verdi: “Gemi kimliklendirmesi, gemi trafiğinin kesintisiz izlenmesi ve düzenlenmesi, gemilere seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özellikli alanların kontrol yönetimi, kaçakçılığın önlenmesi, tehlike uyarılarının yapılması, acil durumlarda ilgililerin bilgilendirilmesi ve meteorolojik verilerin gerektiğinde gemilerle paylaşılması gibi işlemler bu sistemler aracılığıyla gerçekleştirilecek.”

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli