DOLAR 38,6359 0.03%
EURO 43,9343 -0.06%
ALTIN 4.205,73-1,39
BITCOIN 37612853.3402%
Bolu
23°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Dijital Veriler Gezegenimizi Tehdit Ediyor!

Dijital Veriler Gezegenimizi Tehdit Ediyor!

ABONE OL
Nisan 16, 2025 10:10
Dijital Veriler Gezegenimizi Tehdit Ediyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL


ANKARA-BHA

Dijital dünyamız, görüntüler, belgeler ve uygulamalarla dolup taşarken, yalnızca cihazlarımızı değil, gezegenimizi de tehdit eder hale geldi. Bireylerin farkında olmadan biriktirdiği veriler, hem ekonomik hem de çevresel açıdan ciddi etkilere yol açıyor.

Artık birçok kullanıcının karşılaştığı “Bulut depolama alanınız dolmak üzere” uyarısı sadece bir hafıza sorunu olarak değil, aynı zamanda enerji tüketimi ve karbon emisyonları açısından da dikkate alınması gereken bir mesele olarak ön plana çıkmış durumda.

Dijital yığınlar, doğal kaynakların tükenmesine neden oluyor.

Loughborough Üniversitesi’nden Profesör Tom Jackson, dijital verilerin uzak sunucularda depolanmasının, bu merkezlerin yüksek enerji ihtiyacını beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

Jackson, “Veri merkezlerinde binlerce sunucu 7/24 aktif. Elektrik tüketimi oldukça büyük ve bunun neredeyse yarısı soğutma sistemlerine gidiyor” şeklinde açıklama yapıyor. Ayrıca, bu merkezlerin karbon salımının havacılık sektörünü geride bıraktığını ifade ediyor.

2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Google’ın bir veri merkezi günlük ortalama 1,7 milyon litre su tüketiyor. Bu suyun büyük bölümü, sunucuların soğutulmasında kullanılıyor.

Jackson, “Eğer veri üretimi bu hızla devam ederse, 2033 yılına gelindiğinde dijital veri kaynaklı enerji talebi, dünya genelindeki toplam elektrik üretimini aşabilir” diye uyarıyor.

Bireysel kullanımın da önemli bir sorumluluk taşıdığını unutmamak gerekiyor. Kullanılmayan uygulamalar, tekrar eden fotoğraflar ve silinmemiş mesajlar gibi veriler, gereksiz yere veri merkezlerinde yer kaplıyor.

Dijital stratejist Adela Mei, konuyla ilgili olarak, “Dijital alan adeta bir çöplüğe dönmüş durumda. İnsanlar, verilerini saklarken bunun doğaya maliyetini göz ardı ediyorlar” diyor.

Veri uzmanı Olivier Subramanian ise küçük ama etkili adımlarla fark yaratarak bilinçli bir kullanım sağlanabileceğine işaret ediyor: “Eski fotoğrafları silmek, kullanılmayan dosyaları ayıklamak, e-postaları temizlemek, büyük dosyaları sıkıştırmak veya fiziksel ortamlara aktarmak oldukça yararlı olacaktır.”

Dijital temizlik için uzmanlardan öneriler de gelmektedir:

– Gereksiz dosyaları silin ve ardından çöp kutusunu boşaltın.

– Fotoğraflar için daha verimli formatları tercih edin (örneğin .webp).

– Otomatik yedeklemeyi sadece ihtiyaç duyulan uygulamalara açın.

– WhatsApp gibi uygulamalarda medya dosyalarının otomatik indirilmesini devre dışı bırakın.

– Temizlik uygulamaları yerine büyük boyutlu dosyaları manuel olarak tespit edip temizleyin.

Profesör Jackson’ın belirttiği gibi, “Veri görünmez olabilir ama bu, onun çevreye etkisiz olduğu anlamına gelmez. Her dosya, ardında bir karbon ayak izi bırakır.”

Nilay Elverici


En az 10 karakter gerekli