AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, yaptığı açıklamalarda tapu işlemlerinde başlatılan dijital dönüşüm sürecine dair önemli bilgileri paylaştı.
Gedikli, şehrin dijital ikizi olarak tasarlanan 3 Boyutlu Şehir Modeli projesinin detaylarına değinerek, bu proje aracılığıyla alan, bölge, bina ve bağımsız bölümlerin sayısal modellerinin oluşturulacağını ifade etti. “3 Boyutlu Şehir Modelleri projemizle tapu kayıt bilgileri ve kadastro verilerini sisteme entegre ederek, şehirlerin tüm yapı envanterinin dijital ikizini altyapısıyla birlikte oluşturmuş olacağız.” şeklinde konuştu.
Projenin diğer bir ayağının Değer Bilgi Merkezi olduğunu belirtan Gedikli, burada her bağımsız bölümün cephesi, yönü, metrekaresi ve oda sayısı gibi verilerin dijital ortamda kayıt altına alınacağını açıkladı. Değerlemenin mevcut kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirileceğini belirten Gedikli, özel sektör ve değerleme kuruluşlarıyla işbirliği içinde sokak, cadde ve mahalle düzeyinde metrekare birim fiyatı verilerinin toplanacağını ve bunların algoritmalarla işlenerek değerlerin oluşturulacağını dile getirdi.
Gedikli, Değer Bilgi Merkezi’nin konut piyasasında halk için önemli bir referans olacağını vurgulayarak, “Bir vatandaşımız taşınmaz alırken, satarken ya da bilgi edinmek istediğinde artık ortak bir altyapı üzerinden karşılaştırma yapabilecek. Her bağımsız bölümün metrekare bazında değeri sistem üzerinden şeffaf şekilde görülebilecek.” dedi.
Projeyle birlikte brüt alan büyüklüğü gibi teknik detayların da ortak bir yapı oluşturularak sunulacağını kaydeden Gedikli, bu sistem sayesinde yatırım yapmak ya da bilgi almak isteyen vatandaşlara oldukça güçlü bir dijital altyapı sağlanacağını ifade etti.
Taşınmaz değerlemesinin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’na bağlı kuruluşlar tarafından yapılmaya devam edildiğini hatırlatan Gedikli, değerleme süreçlerinde tapu müdürlüğü ve belediye gibi birden fazla kuruma gitmek zorunda kalan kuruluşların, Değer Bilgi Merkezi sayesinde saniyeler içinde tek bir tıklama ile gerekli bilgilere ulaşabileceğini belirtti. Bu durum, zaman kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda işlemlerin daha verimli ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesine imkan tanıyacak.
Veri oluşturma sürecinde yapay zekanın da kullanılacağını bildiren Gedikli, sistemin mahalle bazında sorgulama yapılmasını sağlayacağını aktararak, taşınmazların hangi tarihten önce yapıldığını ve riskli yapı durumunu da internet üzerinden görmek mümkün olacak.
Ayrıca, Türkiye’de henüz tescillenmemiş alanların bulunduğunu aktaran Gedikli, bu durumla ilgili çalışmalara başladıklarını, amaçlarının kayıt dışı alan bırakmamak olduğunu ifade etti. Bu alanların planlama kararlarına uygun şekilde tescil edileceğini belirten Gedikli, “Koruma alanı niteliğindeyse korunacak, tarım, turizm ya da sanayi alanıysa bu doğrultuda değerlendirilecek. Böylece ekonomiye de katkı sağlanmış olacak.” dedi.
Bildirimler