HAFİF YAĞMUR
SABAHA KALAN SÜRE
Türkiye, aktif fay hatları üzerinde bulunması nedeniyle sık sık deprem riskiyle karşı karşıya kalan bir ülkedir. Bu gerçeği unutmamak, yaşanan depremlerin zamanlamasından bağımsız olarak hayati bir önem taşır.
Bazı depremler hissedilmeyecek kadar küçük olsa da, büyük sarsıntılara hazırlıklı olmak ve anlık bilgi almak, güvenliğimiz açısından kritik bir öneme sahiptir.
Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumların anlık deprem tespiti yapmalarına karşın, mobil uygulamaların sunduğu anlık bildirimler, bu bilgilere erişimi daha da kolaylaştırmaktadır.
App Store ve Google Play Store’dan indirilebilen ve hem iOS hem de Android cihazlarda çalışabilen bu uygulamalar, genellikle resmi verilere dayalı hızlı bildirimler sunarak kullanıcıların paniğe kapılmadan doğru bilgiye ulaşmalarını sağlar.
İşte her mobil cihazda bulundurulması önerilen bazı uygulamalar:
1. GOOGLE ANDROID DEPREM UYARI SİSTEMİ
Bu özellik, bir uygulama değil, Android telefonlarda yerleşik olarak sunulan bir sistemdir. Ancak, manuel olarak etkinleştirilmesi gerekmektedir.
Google’ın Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonların içindeki ivmeölçerleri kullanarak çalışır. Milyonlarca Android telefonundan gelen sarsıntı verileri anlık olarak Google’a iletilir ve sistem tarafından hızlıca analiz edilir.
Eğer birçok cihazdan eş zamanlı olarak sarsıntı sinyali alınırsa, sistem bunu bir deprem olarak değerlendirir ve potansiyel etkilenme alanındaki kullanıcılara bildirim yollar. Bu sistem, Türkiye’de 2023 yılından itibaren aktif durumdadır ve kullanımı için Android 5.0 veya üzeri bir cihaz, açık GPS ve internet bağlantısı gereklidir.
2. AKUT GÜVENDEYİM
AKUT tarafından geliştirilen Güvendeyim uygulaması, deprem tespitinde bulunmaz; fakat herhangi bir afet durumunda tek bir tuşla belirttiğiniz kişilere güvende olduğunuzu SMS ile iletmenizi sağlar.
Göndereceğiniz SMS için, önceden kaydedilmiş bir telefon numarasına ihtiyaç duyarsınız ve sadece uygulamadaki butona basmanız yeterlidir.
3. eAFAD
eAFAD, afet yönetiminde yetkili kurum olan AFAD’ın afet risk planlama, hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerine yönelik mobil bir uygulamadır.
Bu uygulama, barınma olanakları sunmaktan yıkılan binaların hasar tespitine kadar çeşitli doğal afet senaryolarını kapsayan çözümler sunmaktadır.
Çadır alanlarının kurulumu ve mağdurlarla eşleştirilmesi, sel ve taşkın gibi durumlarda acil araç talepleri gibi işlemleri gerçekleştiren modüller de eAFAD içerisinde bulunmaktadır.
4. TİTREŞİM ÖLÇER
Anlık deprem tespit uygulamaları arasında yer alan Titreşim Ölçer, sismik hareketleri kendisi ölçerek kullanıcıya anlık takip imkanı sunar.
Bir merkezden sismik veri almaz; ancak kullanıcıların verilerini birleştirip raporlayan özel bir sistemi bulunmaktadır.
5. DEPREM BİLGİ SİSTEMİ 3.0
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Deprem Bilgi Sistemi 3.0, kullanıcılara meydana gelen depremler hakkında kapsamlı bilgiler sağlamaktadır.
Aynı zamanda, depremi hisseden bireylerin yaşadıkları şiddeti paylaşarak bilimsel araştır
Bildirimler